Visszaforgatja a belépőjegyekből befolyt összeget Velence – podcast

Forrás: turizmus.com

 2024. április 27. 07:02

Andrea Colonnelli, az ENIT Olasz Nemzeti Turisztikai Hivatal osztályvezetője a velencei belépődíj bevezetéséről beszélt a Trend FM Turizmus.com című műsorában.

Mint ismert, Velence önkormányzata április 25-től teszt jelleggel belépőjegyet szed az egynapos turistáktól, ennek díja 5 euró. A kezdeményezésről Andrea Colonnelli, az ENIT OIasz Nemzeti Turisztikai Hivatal osztályvezetője az interjúban elmondta: fontos tisztázni, hogy nem vonatkozik mindenkire a szabály, és csak bizonyos napokra érvényes, április 25-től összesen 29 napot érint idén.

Kiemelte: azoknak a 14 év feletti turistáknak szükséges megváltania a belépőjegyet, akik reggel fél kilenc és délután négy óra között érkeznek, csak egy napra, illetve pár órára, azaz nem foglalnak szállást.Nekik is csak a kijelölt napokon kell belépő, egészen pontosan április 25–30., illetve május 1–5. között, május valamennyi hétvégéjén, június 8-tól a hónap összes hétvégéjén, továbbá július 6–7-én és 13–14-én. Vagyis az 5 eurós díj a Velencébe látogatóknak csak kis részét érinti – mutatott rá.

A tesztidőszakot követően Velence városvezetése a tapasztalatok alapján dönt majd, hogy lesz-e folytatás. Ám ha lesz is, az várhatóan csak jövőre, hasonló időszakban lép majd életbe, mert ezek a legforgalmasabb napok és hetek az olasz városban.

Az első fizetős belépőnap Velencébe

Fotó:  Facebook / Comune di Venezia

Az intézkedés oka egyértelműen a túlturizmus, Velence az első olyan olasz város, amely belvárosának védelme érdekében ilyen lépéseket tett. Mint Andrea Colonnelli fogalmaz, bizonyos napokon olyan mértékben megtelik Velence turistákkal, hogy az már a helyiek és a turisták szempontjából sem fenntartható.A belépőjegy bevezetését a helyi lakosok és a vállalkozók is üdvözölték, annak ellenére, hogy mindannyian szeretik és szívesen látják a turistákat. Azt remélik, hogy az UNESCO-világörökség részét képező belváros vonzóbbá és fenntarthatóbbá válik, és kevesebb lesz az olyan látogató, aki egyáltalán nem költ a városban, helyette hátizsákban hozza magával az ételt és az italt, ellenben terhelést jelent Velence turizmusa számára.

Bár az elsődleges cél az volt, hogy megvédjék a belvárost a tömegturizmus káros hatásaitól,a beszedett pénzt az önkormányzat örömmel és hatékonyan forgatja majd vissza a szolgáltatások fejlesztésébe, így például a köztisztaság, a közösségi közlekedés és a közbiztonság javítására – mondta. Az intézkedéstől azt várják, hogy a turisták térben és időben is jobban eloszlanak majd, és nem lesznek olyan terhelt helyszínek és időszakok, mint eddig.

Andrea Colonnelli elmondta, mostanra Velence és egész Olaszország turizmusa visszatért a Covid előtti szintre, Velence tavaly 9 millió vendégéjszakát regisztrált, Olaszország pedig 220 milliót. A fő küldőországok Németország, az USA, Franciaország és Svájc voltak, utóbbi a Brexit óta utasította maga mögé Nagy-Britanniát.

Velence és Veneto tartomány a magyaroknak is nagy kedvence, a tartományban a turisták általában Veronát, Vicenzát, Padovát és a tengerparti helyszíneket is felkeresik a tartózkodásuk alatt.

A teljes beszélgetés itt hallgatható meg: