Versenyképesség és biztonság – vendégelőadók a MUISZ közgyűlésén

Forrás: turizmus.com

 2016. december 12. 11:10

A versenyképesség és a biztonság mint az utaztatás két sarokpontja került terítékre a Magyar Utazási Irodák Szövetsége tisztújító közgyűlésének első felében, melyen Bienerth Gusztáv kormánybiztos és Michel de Blust, az ECTAA főtitkára is előadást tartott.

Bienerth Gusztáv hangsúlyozta, amit már sokszor: Budapestet a kelet-közép-európai régió turisztikai központjává kívánják fejleszteni. Mint fogalmazott, ehhez megvan a politikai akarat, és a források is. Emlékeztetett: a biztonság globálisan is kiemelt téma, s jövőre Budapest adhat otthont a UNWTO biztonsággal és turizmussal foglalkozó konferenciájának.

A folyamatban lévő feladatokról szólva elmondta: több száz javaslat és észrevétel érkezett a jogszabályi deregulációhoz, illetve regulációhoz, ezeket összesítik, s 2017 első negyedévében tárják a kormány elé.

Bienerth Gusztáv előadása
Fotó: turizmus.com

A vízumügyek tekintetében Kína és Oroszország élvez jelenleg előnyt, e két országnál már a közeljövőben könnyítés várható, de utána megvizsgálják a lehetőségeket a többi küldő országnál is. Bár korábbi nyilatkozatokból hallhattuk, szintén fontos információ, hogy több milliárd forint áll rendelkezésre Budapest nemzetközi ismertségének növelésére.

Második előadóként Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő rávilágított néhány összefüggésre a nemzetközi politika kulisszatitkai közül. Az előadás megerősítette, mennyire kicsi játékosok vagyunk a világpolitika csatározásaihoz képest. Ám ez még előnyünkre is válhat! Budapest és Közép-Európa a béke szigete, miközben alig van a világban biztonságos helyszín, ami felértékeli a desztinációt.

A MUISZ közgyűlést megtisztelte jelenlétével Michel de Blust, az ECTAA főtitkára is, aki fáradságot nem kímélve vállalta a felkérést, a szakember néhány órával előadása előtt landolt, s utána néhány órával már repült is haza. Impozáns szám, hogy az európai utazási irodai szövetségek jelenleg 36 tagot és 3 társult tagot számláló szövetsége 90 ezer vállalkozást képvisel, amelyek 2015-ben 180 millió utazási csomagot értékesítettek.

Az első sorban fejhallgatóval Michel de Blust, az ECTAA főtitkára
Fotó: Kékesi Donát

Az ECTAA tevékenységéből kiemelve néhányat elmondta, összesen 250 uniós jogszabály vonatkozik közvetlenül az utazási irodákra, az ECTAA folyamatosan részt vesz ezek aktualizálásában. Uniós szinten is folyamatosan téma a felelősségbiztosítás kérdése, illetve a Malév csődje révén hazánk is állandó témát szolgáltat: a szövetség ugyanis lobbizik azért, hogy a IATA visszaadja az utazási irodáknak világszerte azokat a pénzeket, amelyek a Malév leállásakor bent ragadtak. Összesen 15 millió dollárról van szó.

Foglalkoznak ezen felül az utazási figyelmeztetések felelősségteljes felülvizsgálatával, a légi utasjogokkal, illetve felmerült, hogy Európa is bevezessen egy, az USA ESTA-jához hasonló elektronikus beléptetési rendszert.

2017 kihívásai között a biztonságot, a Brexit turizmusra gyakorolt hatását, a menekültválságot, illetve a digitalizációt és a sharing economyt említette.

Elhangzott, vizsgálják és jó esély van rá, hogy az ECTAA jövőre Budapestre hozza közgyűlését, amire utoljára 2009-ben volt példa.

A Danubius Helth Spa Resort Margitsziget szállodában megtartott MUISZ-közgyűlés további témáiról itt olvashatnak.