Vészhelyzet a dunai szállodahajózásban az alacsony vízszint miatt

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2022. július 23. 08:51

Budapest helyett pozsonyi, esztergomi, komáromi kikötésre kényszeríti a szállodahajók egy részét a Duna vízszintjének a szokásosnál korábbi és hirtelen leapadása. Pánik nincs, de a csoportokat kiszolgáló irodáknak gyakran mindössze néhány órája marad a magyarországi program átszervezésére.

„Szerda délután 4 órakor derült ki, hogy a korábbi tervekkel ellentétben két csütörtöki csoportunknak Komárnóban ki kell kötnie, hajójuk nem tud tovább közlekedni. Néhány óránk maradt leszervezni a buszt, átszervezni az ebédet, a városnézést, az idegenvezetést" – ecsetelte Sarlós Katalin, a német nyelvterületről érkező utasokat kiszolgáló Sváda Office ügyvezetője beszédes példával, miért igényel rengeteg pluszmunkát és óriási flexibilitást a helyzet megoldása az összes partnertől.

Kérdésünkre, hogy a főszezon közepén mért 90-100 centiméteres vízállás miként érinti a szállodahajók közlekedését, a szakember nem tudott általános választ adni, ugyanis az adott vízi jármű merülési mélységén, „alkatán" is múlik, az adott vízmélység mellett meddig tud közlekedni. Így fordulhatott elő, hogy két csoportjuk szerdán akadálytalanul megérkezett Budapestre, kettőnek pedig a komarnói kikötést és a buszozást kellett választania.

 

Egy hónappal korábban fogyott el a víz

A szakember szavaiból egyértelműen kiderül, a szállodahajózásban érintettek számára nem ismeretlen jelenség a mostani, fel vannak készülve a vészhelyzetre. Minden évben van több-kevesebb nap, amikor a hajó nem jut el a tervezett kikötőbe, és az eredeti programon a legutolsó pillanatban kell módosítani. Az idei helyzet annyiban különbözik a korábbiaktól, hogy a máskor augusztusban, szeptemberben jellemző alacsony vízhozam most július közepén, ráadásul nagyon hirtelen jelentkezett. Miközben nyilvánvaló volt a meleg és az apadás, ilyen gyors és drámai változásra senki nem számított. A helyzet következtében Esztergom, Komárom, Komarno kikötői tele vannak a mélyebb merülésű hajókkal, a kényszermegállóra kényszerült utasokat buszokkal hozzák Budapestre. A Duna felsőbb szakaszán a folyó hajózhatóságát biztosító vízlépcsők miatt nincs ilyen probléma, a Fekete-tenger felé viszont még kritikusabb a helyzet. A társaságok, a biztonságot szem előtt tartva, több, lefelé vezető programot töröltek, a Vaskaputól felfelé tartók közül többen pedig magyarországi (például kalocsai) megállóikat mondták le, hogy biztosan visszaérjenek Passauba vendégeikkel.

Veszteség tehát van, de arányaiban jóval több a Budapestre végül megérkező csoport. A költésre sincs panasz, ha szállodai szolgáltatást nem is feltétlenül vesznek igénybe, az éttermek, a Nagyvásárcsarnok és egyéb szolgáltatók számára jelentős bevételt hoznak a hajós szériák.

Budapest helyett pozsonyi, esztergomi, komáromi kikötésre kényszeríti a szállodahajók egy részét az alacsony vízállás (képünk korábban készült)

Fotó: 123rf.com

„A helyzet folyamatosan változik. A csütörtöki prognózisok a jövő hétre 112 centiméteres vízállást ígértek, pénteken viszont már csak 72 centiméterre módosult az előrejelzés. Ekkora vízszinten egészen biztosan le fog állni a hajózás" – mondta lapunknak a szakember, aki mindezek ellenére bizakodó. A nehézségeket rutinosan kezelik, az elégedetten távozó vendégek pedig sikerélményt jelentenek és energiát adnak a folytatáshoz.

 

A budapesti turizmus nem veszít

„Pozsonynál 256 centiméter a vízszint, Budapesten pedig alig 100. Hajótársasága válogatja, milyen forgatókönyv szerint oldja meg ezt a helyzetet" – nyilatkozta lapunknak egy másik, szállodahajózásban érdekelt szakember.

A nagyobb, több hajóval rendelkező társaságok hajót váltanak, vagyis a Pozsonyban állomásozó hajóról kirakják a bőröndöket és busszal átköltöztetik a vendégeket a Budapesten várakozó testvérhajóra. A kisebb társaságok jellemzően más, nem kevésbé pluszmunkaigényes megoldásra kényszerülnek. Ők a hajó kikötése után szintén busszal hozzák a vendégeket a budapesti programokra. Visegrádi, esztergomi, komáromi kikötés esetén a vendégek a nap végén a buszokkal visszamennek a hajóra, a Pozsonyból érkezők azonban itt éjszakáznak. Az alacsony vízállás következtében a fővárosi turizmus tehát nem veszít, hiszen a várt vendégek megérkeznek, sőt, bizonyos esetben még több szolgáltatást vesznek igénybe, mint azt eredetileg tervezett. Ha nincs itt a hajó, az étkezéseket külső helyszíneken bonyolítják, ami az éttermi forgalomban mindenképp extraként jelentkezik. Miközben a tengeren túlról érkező vendégek eleve Budapestre érkeznek, és 2-3 éjszakás tartózkodással kalkulálnak, a pozsonyi kikötés újabb vendégéjszakákat hozhat Budapestnek.„Katasztrófa a köbön" – válaszolta a pluszmunkával kapcsolatos kérdésünkre a szakember, hiszen az előre leszervezett programnak minden egyes elemét át kell szervezni. Mégsem panaszkodnak, hiszen vannak vendégek és dolgozhatnak. Az ázsiai piacon ugyan még mindig nincs mozgás, de a beutazási korlátozások enyhítése az amerikai vendégek esetén a létszámokban konszolidálást hozott, ami – ha az itthoni, szűk éttermi és buszos kapacitásokat is figyelembe veszik – elégedettségre ad okot.