Veteránok és karbon hajók a Kékszalagon

Forrás: turizmus.com

 2017. május 26. 12:54

Az évtized talán legizgalmasabb versenye várható idén, a 49. Kékszalag Erste World Nagydíjon, amelyen együtt rajtolnak és küzdenek a legszebb, felújított klasszikus hajók és a 21. századi technológia igazi csodái.

Idén július 6-án lesz a verseny rajtja, s a szervezők – megfelelő időjárási viszonyok esetén – közel hatszáz hajó, mintegy 3.000 versenyző részvételére számítanak. A hagyományoknak megfelelően a rajtvonalat a balatonfüredi hajóállomás előtt tűzik ki, A leglátványosabb, gyors hajók a rajtvonal északi szektorában, a nézőkhöz közel rajtolnak majd, így az ide látogató nézők fantasztikus látványra számíthatnak.

A szervezők közel hatszáz hajó, s mintegy háromezer versenyző részvételére számítanak

Fotó: Kékszalag

 

A verseny távja az 1934-ben megrendezett első Kékszalag óta változatlan. A hajók Balatonfüredről Balatonkenese irányába vitorláznak. A Kenese előtt elhelyezett pályajelet megkerülve Siófok a következő állomás. Innen – a Tihanyi-szoroson át – egészen Keszthelyig vezet az útjuk, ahonnan visszatérnek Balatonfüredre. Ezt a légvonalban mintegy 155 kilométeres távolságot eddig a Fifty-fifty nevű kétárbocos, kéttestű, magyar fejlesztésű vitorlás tette meg leggyorsabban. A katamarán 2014-ben elért elképesztő rekordja 7 óra 13 perc 57 másodperc.

Néhány éve a többtestű hajók átvették az uralmat a versenyen, és többnyire elfoglalják az első helyeket az abszolút értékelésben. Ezért ma már külön díjazzák a hagyományos egytestű hajók legjobbjait is, amelyek között olyan gyöngyszemek találhatók, mint a három, az elmúlt tizenöt évben felújított 75ös cirkáló: a Sirocco, a Nemere II. és a Lillafüred, valamint a Kékszalagra ismét vízre kerülő Hungária, amely 1928-ban az olimpián képviselte Magyarországot.

A verseny távja az 1934-ben megrendezett első Kékszalag óta változatlan

Fotó: Kékszalag

 

A 49. Kékszalag Erste World Nagydíj egy Balatonfüredhez kapcsolódó eseménysorozat csúcspontja. A regattát megelőző hétvégén a felkészülési versenyként is felfogható Fehér Szalag GeneralCom Nagydíjra kerül sor, majd a nagy verseny rajtját megelőző napon tartják a Kékpántlika Erste World ifjúsági távolsági versenyt.

A versenyt idén a technológia legújabb fejlesztéseinek igénybe vételével a nézők is folyamatosan nyomon követhetik. A NauBitSmartBoat szolgáltatása és a Kékszalag alkalmazás – amely az Antenna Hungária idén tavasszal kiépített vezeték nélküli LoRa-alapúIoThálózatát használja – igénybevételéhez nincs szükség Internet előfizetésre vagy SIM kártyára.