Vezényelje a Bécsi Filharmonikusokat!

Forrás: turizmus.com

 2017. május 11. 14:55

Hamarosan bárki átveheti Zubin Mehta helyét a Bécsi Filharmonikusok élén, és elvezényelheti a Kék Duna keringőt, a Kis éji zenét, vagy Brahms V. magyar táncát – legalábbis virtuálisan.

A bécsi Zene Háza (Haus der Musik) kifejlesztette egyik legnépszerűbb installációjának mobil verzióját, így a virtuális karmestert mostantól bárki kibérelheti és felállíthatja a rendezvényén vagy kiállításán.

A bécsi Zene Házában már eddig is megvolt erre a látogatók lehetősége: mintegy 3 millió érdeklődő ragadta meg a virtuális karmesteri pálcát és adta meg a taktust a Bécsi Filharmonikusoknak.

A bécsi Zene Házában eddig mintegy 3 millió érdeklődő ragadta meg a virtuális karmesteri pálcát

 

A nagy sikerre való tekintettel az intézmény nemrégiben elkészítette a virtuális karmester mobil változatát, egy boxot, amit a hangmúzeum a világ bármely tájára el tud juttatni. Az utóbbi években több városból érkezett hasonló megkeresés, New Yorkban, Tel Avivban, Moszkvában, Salzburgban és Helsinkiben is megirigyelték a Zene Háza installációját.

A konténerbe zárt zenekar a legmodernebb technikával rendelkezik. High-end hangfalak, egy finomhangolású hangrendszer, egy digitális kottapult, egy nagy felbontású projektor és egy 2,5 x 1,4 méter nagyságú vetítővászon gondoskodik az élethű élményről. Az installációt bárki kibérelheti, a szállítást, össze- és szétszerelést a Zene Háza szakemberei végzik.

Az újdonsült karmester a klasszikusok széles skálájáról válogathat: ifj. Johann Strauss Kék Duna keringője vagy id. Johann Strauss Radetzky-indulója éppúgy fellelhető a digitális kották közt, mint Mozart Egy kis éji zenéje és Brahms V. magyar tánca.

Az újdonsült karmester a klasszikusok széles skálájáról válogathat

Fotók: HDM©HannaPribitzer

A zenemű kiválasztása után kezdődhet a móka: a zenészek ugyanis karnagyuk minden mozdulatára figyelnek, minél jobban kitárja a karját, annál hangosabban zenélnek, és minél gyorsabban vezényel, annál gyorsabban játszanak. A dirigens kiemelhet egyes hangszereket is, ha a vonósokhoz fordul, akkor ők játszanak hangosabban, ha a fúvósokhoz, akkor azok. Ha pedig segítségre van szüksége, akkor Zubin Mehta, a Bécsi Filharmonikusok karmestere és a Zene Háza tiszteletbeli elnöke minden zenemű elején megmutatja, hogy hogyan kell azt vezényelni.