Vezetett túrák és világháborús kiállítás Olaszországban

Forrás: turizmus.com

 2015. augusztus 03. 13:33

Ingyenes vezetett túrákat szervez az olaszországi Friuli Venezia Giulia tartomány turisztikai irodája, hogy megismertesse az érdeklődőkkel az I. világháború emlékeit.

A 100 éve lezajlott I. világháború emberek millióinak életét követelte egy évszázaddal ezelőtt kezdődött. Júliustól decemberig szerveznek a tartományban túrákat, amelyek iránt nagy az érdeklődés, hiszen az I. világháború sokakat a mai napig mélyen érint érzelmileg, déd- és nagyapák vesztek oda, vagy töltöttek éveket hadifogságban, sok magyar hadifogoly végleg Olaszországban maradt.

A temetők és emlékművek mellett azt is érdekes megnézni, hogy milyenek voltak a háborús hétköznapok, hogyan barátkoztak egymással később a katonák és miképpen tudtak mászni, kúszni, egyáltalán közlekedni a hegyek között, kezdetleges felszerelésükkel.

 

Külön kiállítás foglalkozik az I. világháborúval Marmoladában. A 3000 méter magasan fekvő helyszínt könnyű megközelíteni, mert Malga Ciapela városából lift vezet fel a Marmolada Grande Guerra múzeumba. A létesítményt a centenárium alkalmából korszerűsítették és bővítették, hogy kielégítsék a várhatóan nagyszámú közönség igényeit.

A hegyek közt dúló véres csatában nemcsak egymással kellett megküzdeniük a feleknek, hanem az állandó hideggel, a kezdetleges orvosi ellátással és az élelmiszerhiánnyal is. A kiállítás felépítése, grafikai és művészeti megoldásai érzelmileg mélyen érintik az ide érkezőt, és emlékeztetik az akkori embertelen körülményekre. A látogatók interaktív, a legkorszerűbb eszközöket felhasználó idegenvezetésben részesülnek, amely segít abban, hogy beleéljék magukat a több évig tartó, egy idő után teljesen céltalannak érzett harcokban helytálló emberek életébe.

A múzeum és látogatóközpont egyben találkozóhely is a turistacsoportok vezetőinek, a családoknak, a történelemmel foglalkozó kutatóknak és diákoknak. Nagy, 120 embert egyszerre fogadni képes önkiszolgáló étterem – gyönyörű kilátással a Dolomitokra – és más infrastrukturális beruházások egészítik ki a kiállítást.