Via ferrata épült a Gyilkos-tó fölött

Forrás: MTI/turizmus.com

 2016. október 17. 18:23

Via ferrata épült a székelyföldi Gyilkos-tó fölötti Kis Cohárd sziklafalát meghódítani vágyó hegymászók számára. A csúcson kifeszített kötélhíd egy 160 méter mély szakadék fölött vezet.

Tatár Attila, a gyergyószentmiklósi turisztikai információs iroda vezetője elmondta, a sziklafal biztonságos meghódítását elősegítő, a sziklához rögzített acélsodrony mentén kétszáz métert lehet mászni 173 méter szintkülönbséget leküzdve az 1344 méter magas Kis Cohárd csúcsáig.

A mászók jutalma, hogy a tetőn két sziklacsúcs között kifeszített kötélhídon haladhatnak át egy 160 méter mély szakadék fölött. Az egész úton lélegzetelállító látványban gyönyörködhetnek. A Gyilkos-tótól húsz-harminc perces kapaszkodással lehet eljutni a vasalt út aljáig, a mászás pedig jó időben mintegy ötven percig tart. A pályát C/B nehézségi fokúra minősítették a legkönnyebb A-tól a legnehezebb F-ig terjedő skálán. Olyan túrázóknak ajánlják, akik jó erőnléti állapotban vannak és nem félnek a magasságtól.

Az irodavezető szerint a kalandvágyók saját felszerelésükkel mászhatnak az acélsodrony mentén, ám a szükséges felszerelés bérlésére is lehetőséget kívánnak teremteni.

A Gyilkos-tó fölötti via ferratát a gyergyószentmiklósi Dancurás hegyimentőcsapat építette a Hargita megyei önkormányzat támogatásával, és az idén elhunyt Wild Ferenc hegyimentőről, szakíróról nevezték el. A hegymászó utat vasárnaptól vehették birtokba a turisták. (Fotó: Székelyhon.ro)