Vietnamból kapott megrendelést egy magyar résztulajdonú repülőgépgyár

Forrás: MTI

 2021. február 17. 10:19

A többségében magyar tulajdonú Aero Vodochody Aerospace Vietnamból kapott megrendelést 12, katonai célú repülőgép gyártására.

A sugárhajtású gépek katonai célokra készülnek a távol-keleti ország védelmi minisztériumának megrendelésére. A szerződés pilóták, oktatók, földi kiszolgáló személyzet és szerelők képzésére, pótalkatrészek gyártására, logisztikai támogatásra, repülőtéri rendszerek kiépítésére is kiterjed.

A vállalat szerint a megbízást azért nyerték el, mert repülőgépeik a megrendelő igényei szerint megbízhatóan és olcsón üzemeltethetők. Az Aero Vodochody több évtizede partnere Vietnamnak, a hetvenes évek óta szállítanak oda repülőket.

Az 1919-ben alapított cseh repülőgépgyár tavaly került az akkor alapított Aero Investment Partners Zrt. tulajdonába. A budapesti székhelyű cég részvényeinek 51 százalékát Tombor András üzletember, 49 százalékát a cseh AERO International s.r.o. birtokolja.

repulogepgyar_aerovod

A repülőgépeket 2024-ig gyártják le Vietnam számára

Fotó: Aero Vodochody

Az Aero Vodochody tavalyi és tavalyelőtti üzleti beszámolója egyelőre nem nyilvános, ahogy a kedden bejelentett megrendelés értéke sem. A repülőgépeket 2024-ig gyártják le Vietnam számára.