Ezek most a világ legforgalmasabb repülőterei

Forrás: turizmus.com

 2024. június 10. 08:30

A Repülőterek Nemzetközi Tanácsa a tavalyi adatok alapján felállította a legforgalmasabb repülőterek toplistáját.

Tavaly közel nyolc és félmilliárd utas fordult meg a világ repülőterein a Repülőterek Nemzetközi Tanácsa (Airports Council International) adatai szerint. A repülőtér-üzemeltetők ernyőszervezete a kezelt utasok száma alapján minden évben felállít egy toplistát, amelyből kiderül, melyek a világ legforgalmasabb légikikötői. A 2023-as adatok alapján elkészült toplista első tíz helyezettje a következő:

 

10. helyezett: Indira Gandhi Nemzetközi Repülőtér, Új-Delhi, India

A repülőtér 2019-ben még csak a 17. volt a világranglistán, két évvel ezelőtt került be először az első tíz közé. 2023-ban mintegy 72 millió utas szállt fel vagy landolt itt.

A repülőtérnek jelenleg három terminálja van, de az utasok növekvő száma miatt 2026-ra 100 millió fősre növelik a kapacitást.

Új-Delhi nemzetközi repülőterén tavaly 72 millió utas fordult meg

Fotó: 123rf.com

9. helyezett: O’Hare Nemzetközi Repülőtér, Chicago, USA

Tavaly mintegy 74 millió utas fordult meg az Illinois államban, a Michigan-tó közelében található repülőtéren, amely a United Airlines és az American Airlines fontos csomópontja.

A 2914 hektáron elterülő repülőteret 1955-ben adták át, és négy terminállal rendelkezik.

 

8. helyezett: Los Angeles-i Nemzetközi Repülőtér, USA

A közel 1400 hektáron elterülő, kilenc terminállal rendelkező repülőtéren tavaly 75 millió utast kezeltek. Az 1928 óta üzemelő légikikötő több amerikai légitársaság – az Alaska Airlines, az American Airlines, a Delta Air Lines, a Southwest Airlines és a United Airlines – csomópontja.

 

7. helyezett: Isztambuli Repülőtér, Törökország

A 2018-ban megnyílt nemzetközi repülőtér a szűkössé vált Atatürk repülőteret váltotta le. A légikikötőben tavaly 76 millió, főként nemzetközi utas fordult meg.

A Turkish Airlines bázisrepülőtere 2019-ben még csak a 28. volt a ranglistán, két éve ugrott a hetedik helyre, amelyet máig tart.

Az új isztambuli repülőteret 2018-ban adták át

Fotó: 123rf.com

6. helyezett: Denveri Nemzetközi Repülőtér, USA

A légikikötőt tavaly 77,8 millió utas használta. A repülőtér a United Airlines egyik csomópontja és a fapados Frontier Airlines bázisrepülőtere.

A Colorado államban, Denvertől 40 kilométerre, a Sziklás-hegység közelében található repülőtér 2019-ben még csak a 16. volt a világranglistán.

 

5. helyezett: Haneda Nemzetközi Repülőtér, Tokió, Japán

A légikikötő a két legnagyobb japán légitársaság, a Japan Airlines és az All Nippon Airways elsődleges hazai bázisa. 2022-ben a koronavírus-járvány miatt csak a 16. helyet érte el a világranglistán, azóta visszakapaszkodott az 5. helyre. Tavaly 78,7 millió utast kezelt.

 

4. helyezett: Heathrow Repülőtér, London, Egyesült Királyság

A négy terminállal rendelkező Heathrow 79 millió utasával a legforgalmasabb európai repülőtér, egyben a második legtöbb (közel 75 millió) nemzetközi utast kezelő repülőtér a világon. London öt repülőtere közül az egyik, és a British Airways bázisrepülőtere.

 

3. helyezett: Dallas/Fort Worth Nemzetközi Repülőtér, USA

A Texas állam két nagyvárosa, Dallas és Fort Worth között hétezer hektáron elterülő repülőtéren mintegy 82 millió utas fordult meg 2023-ban. Az öt terminállal rendelkező repülőtérnek óriási mérete miatt saját postai irányítószáma van.

 

2. helyezett: Dubaji Nemzetközi Repülőtér, Egyesült Arab Emírségek

Az Emirates légitársaság bázisrepülőterén tavaly összesen 87 millió, szinte kizárólag nemzetközi utas fordult meg. A sivatagi várostól keletre, 1400 hektáron elterülő légikikötőt 1960-ban adták át, és ma három terminállal rendelkezik.

Mivel a repülőtér a nagyszámú utas miatt elérte kapacitásának határát, 2010-re megépült az Al Maktum néven is ismert Dubai World Central repülőtér, amely eleinte csak teherforgalmat bonyolított, de 2013-tól az utasforgalom előtt is nyitva áll.

Az atlantai repülőtér Georgia állam legnagyobb munkáltatója

Fotó: 123rf.com

1. helyezett: Hartsfield-Jackson Nemzetközi Repülőtér, Atlanta, USA

A toplista első helyezettje közel 105 millió utasával messze megelőzi az ezüstérmest. A csaknem kétezer hektáron elterülő, két terminállal és hét indulási csarnokkal rendelkező repülőtér Georgia állam legnagyobb munkáltatója: 63 ezer ember dolgozik itt.

A légikikötő a gépmozgások számát illetően is éllovas, 2023-ban 775 818 le- és felszállást regisztráltak a területén.

 

Forrás: Reisereporter