A világ 10 legcsodálatosabb kertje, amit egyszer látni kell

Forrás: turizmus.com

 2024. március 09. 18:04

A Japan Rail Pass többek között Google-vélemények és -értékelések, Instagram-hashtagek elemzése alapján felállította a világ legszebb kertjeinek rangsorát.

A japán vasúti bérleteket kínáló Japan Rail Pass a tavasz közeledtével megvizsgálta, milyen visszajelzéseket kap a világ 25 leghíresebb kertje az utazóktól. Többek között Google-vélemények és -értékelések, Instagram-hashtagek, valamint az egyes kertek színintenzitásának digitális elemzése alapján felállították a legszebb kertek rangsorát. A színpompás látványosságok top 10-es listájáról a Reisereporter készített összeállítást.

 

1. Keukenhof (Lisse, Hollandia)

A lista első helyét a hollandiai Lisse városa mellett található Keukenhof szerezte meg. A virágoskertben már 2023 végén elültettek hétmillió virághagymát, amelyekből tavasszal, a park fennállásának 75. évfordulójára színpompás virágtenger nyílik.

A 32 hektáros park március 21-én nyitja meg kapuit, és május 12-ig látogatható. A kertet vezetett túrákon is felfedezhetjük, amelyek során a park történetéről és a növényekről is sok mindent megtudhatunk, de hajókázhatunk is a virágmezők között.

A színpompás virágtengerben május 12-ig gyönyörködhetünk

Fotó: keukenhof.nl

2. Shinjuku Gyoen Park (Tokió, Japán)

A dobogó második fokán a tokiói Shinjuku állomás közelében található park áll, ahol a francia, az angol és a japán kertépítési stílussal is találkozhatunk. Tavasszal a franciakertben változatos színekben pompázó rózsák fogadják a látogatókat, és a közel ezer cseresznyefa is ilyenkor borul virágba.

 

3. Royal Botanic Gardens (London, Egyesült Királyság)

A londoni botanikus kertben fák, virágok, viktoriánus üvegházak és egy lombkoronasétány is a látványosságok közé tartozik. Az óriási, 121 hektáros kert évente akár kétmillió látogatót vonz.

Az egész évben nyitva tartó parkban tavasszal sárga nárciszmezők között, kék harangvirágszőnyegek mellett sétálhatunk. A parkban számos nem őshonos növényfaj is képviselteti magát.

A tokiói Shinjuku Gyoen Parkban tavasszal közel ezer cseresznyefa borul virágba

Fotó: 123rf.com

4. Nabana no Sato (Kuwana, Japán)

A Nagashima szabadidőparkhoz tartozó virágoskert a virágok mellett téltől kezdődően május elejéig Japán leglátványosabb fényinstallációjával is lenyűgözi a látogatókat. A természet ébredését az ország egyik legnagyobb begóniakertjével, tulipánszőnyegekkel, ötezer rózsatővel és virágzó szilvafákkal ünnepli a park.

 

5. Dubai Miracle Garden (Egyesült Arab Emírségek)

A sivatagi metropolisz 150 millió virágot számláló kertje már többször bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe, 2016-ban például a világ legnagyobb viráginstallációja kategóriában, egy eredeti méretű Airbus A380-as repülőgépet formázó, ötmillió növényből álló szoborral. A 72 ezer négyzetméter alapterületű parkban virágokból és más növényi részekből álló szívek, arcok, elefántok, lovak és jégkunyhók között sétálhatunk, de megtekinthetjük a világ egyik legnagyobb, 15 ezer színes pillangónak otthont adó lepkekertjét is.

 

6. Mainau szigete (Németország)

A Konstanz városához tartozó sziget – amelyet a Boden-tó virágszigetének is neveznek – tavaszra színes virágtengerré változik, ahol krókuszok hajtanak ki a földből és nárciszok ágaskodnak az ég felé. Ebbe keverednek négyszáz tulipánfaj minden képzeletet felülmúló gazdagságú színei és a nefelejcsek lágy kékje. Március 15. és május 12. között pedig mintegy háromezer rózsaszín, fehér és lila orchideát is megcsodálhatunk a pálmaházban.

A szigeten található Németország második legnagyobb lepkeháza is 120 pillangófajjal.

Mainaut a Boden-tó virágszigetének is nevezik

Fotó: Insel Mainau / Peter Allgaier

7. Butchart Gardens (Vancouver-sziget, Kanada)

A színpompás kert egy régi kőbánya helyén épült a 20. század elején. A 22 hektáros parkban különféle tematikus területeket alakítottak ki, például rózsakertet, japánkertet, mediterrán kertet, olasz kertet. A több mint egymillió növényt 50 kertész gondozza a magántulajdonban lévő parkban.

 

8. Valley of Flowers National Park (India, Uttarakhand állam)

Az a látogató, aki megpillantja ezt a nemzeti parkot a ragyogó színfoltokkal tarkított, buja mezőkkel, már tett egy 17 kilométeres túrát a Himalája lábánál. A parkban többek között füzike, sárga len, borbolya és vadrózsa nyílik, és sok növény őshonosnak számít.

A völgy évente csak néhány hónapon át, a hómentes időszakban látogatható, a virágok pedig júniustól augusztusig a legszebbek.

 

9. Yangmingshan National Park (Tajvan)

A nemzeti park egy hegyvidéki régióban található, ahol vízesések, tavak, termálforrások, vulkáni kráterek, szubtrópusi esőerdő és hegyi rétek is a tájhoz tartoznak. A Tajvan északi részén található, 12 ezer hektáron elterülő parkban tavasszal pünkösdi rózsák, azáleák, csillagfürtök és virágzó cseresznyefák pompáznak.

A tajvani nemzeti parkban szubtrópusi esőerdő és hegyi rétek is a tájhoz tartoznak

Fotó: 123rf.com

10. Kirstenbosch National Botanical Garden (Fokváros, Dél-Afrika)

Bár a vizsgált kertek közül a fokvárosi kapta a legmagasabb pontszámot, a viszonylag kevés Instagram-hashtag miatt sajnos csak a tizedik helyet tudta megszerezni. Az Asztal-hegy keleti lejtőjén található park ennek ellenére több mint lenyűgöző.

Az 528 hektáros területen több túraútvonal, egy lombkoronaösvény és egy vakok számára kialakított ösvény vezet keresztül, amelyeken megismerhetjük a dél-afrikai növényvilág sokszínűségét.