Festői hegyen, szurdokon és hídon át vezet a világ 10 legszebb vasútvonala

Forrás: turizmus.com

 2024. április 04. 12:35

Az InsureMyTrip utazási biztosító a Tripadvisoron található felhasználói vélemények és az Instagram-bejegyzések száma alapján felállította a világ legszebb vasútvonalainak tízes toplistáját.

1. Bernina Express

A panorámavonat Svájc legrégebbi városa, Chur és az olaszországi Tirano között közlekedik a Rhätische Bahn vasúttársaság világörökségi szakaszán, Európa legmagasabb és a világ legmeredekebb vasúti pályáján. A vonat 55 alagúton és 196 hídon halad keresztül, végig káprázatos díszletek között: gleccserek mellett, vadregényes szurdokokon és olyan építményeken át, mint a 65 méter magas Landwasser viadukt.

A panorámavonat lenyűgöző tájakon halad keresztül

Fotó: 123rf.com

2. Glacier Express

A hatalmas panorámaablakokkal felszerelt vonat Svájcban, Zermatt és St. Moritz között közlekedik, lassú haladása közben festői kilátást kínálva a környező hegyvidéki tájra – a Corvatschra, a Sils-tóra, a Rajna-szurdokra, a Gornergratra és a Matterhornra. A teljes út körülbelül nyolc óráig tart, ez idő alatt fedélzeti étkezés is igénybe vehető.

A közel nyolcórás út alatt végig Svájc festői tájaiban gyönyörködhetünk

Fotó: Glacier Express/Facebook

3. Inca Rail, Peru

A vonat Cusco és Machu Picchu között közlekedik, az inka romvárosig vezető úton pompás kilátást nyújtva a hófödte csúcsokra, az impozáns hegyekre, egy kanyargós folyóra és az állandóan változó növényzetre. Az első osztályon ételek, italok, Ollantayatambo városban pedig VIP-váróterem várja az utazókat. A vonat kilenc kocsijából az egyik egy nyolcszemélyes elnöki kocsi.

Aguas-Calientes vasútállomása a Machu Picchu közelében

Fotó: 123rf.com

4. Napa Valley Wine Train, Kalifornia

A kirándulóvonat a Napa-völgyben, Észak-Kalifornia híres bortermő vidékén vezet végig, olyan városok mellett, mint Rutherford és St. Helena. Az ablakból lágyan hullámzó dombokat, szőlőültetvényeket, vidéki birtokokat látunk. Az antik vonat kulináris élményeket is kínál.

A vonat a híres észak-kaliforniai borvidéken halad keresztül

Fotó: winetrain.com

5. Pacific Surfliner, Kalifornia

A Pacific Surfliner 563 kilométer hosszú utat tesz meg San Diegótól San Luis Obispóig. Az Amtrak vasúttársaság vonata naponta többször közlekedik, és közel kilenc óra alatt teszi meg a teljes utat.

A járat a dél-kaliforniai tengerparti városokat köti össze

Fotó: 123rf.com

A tízes toplistára még az alábbi vasútvonalak fértek fel:

  • 6. Rocky Mountaineer, Kanada
  • 7. Jacobite Steam Train, Skócia
  • 8. The Canadian, Kanada
  • 9. Tha Ghan, Ausztrália
  • 10. Alaska Railroad, USA

 

Forrás: Travelnews