Világszerte az emberek 60%-a választana idén inkább belföldi utazást

Forrás: turizmus.com

 2021. február 20. 09:51

A koronavírus-járvány még mindig jelentősen megviseli az utazási ágazatot, és a legtöbb ember számára az utazás távoli álom marad egy darabig. A LuggageHero által készített globális felmérés adatai szerint azonban tavasztól egyre többen teveznek majd utazást, növelik az erre szánt büdzsét.

A globális felmérés válaszadóinak 70 százaléka mondta, hogy egyelőre nem foglalt utazást 2021 február, március vagy április hónapjára.

Ami az üzleti utak tervezését illeti, hiába engedélyezettek jelenleg is a legtöbb országban, szintén meglepően alacsony a foglalási arány, ugyanis a válaszadók mindössze 2 százaléka tervezett utazást ebben a kategóriában áprilisig – írja a Travel Daily News.

 

Egyre kevesebben csökkentenék az utazási költségvetésüket

Még októberben a felmérést végző LuggageHero radikális változást vett észre a résztvevők utazási büdzséjében. Akkor a válaszadók 46 százaléka mondta, hogy több mint 40 százalékkal csökkentené utazási kiadásait. Most viszont, néhány hónappal később a számokon is látszik az utazás iránti növekvő optimizmus.

utazas_tervezes_123rf

A megkérdezettek többsége reméli, hogy 2021-ben több lehetőség nyílik az utazásra

Fotó: 123rf.com

Jelenleg a válaszadók mindössze 29 százaléka mondja, hogy több mint 40 százalékkal csökkentené az utazásra fordított költségeit. Ez azt jelentheti, hogy a megkérdezett utazók közül sokan látják már a világjárvány végét, és remélik, hogy 2021-ben több lehetőség nyílik majd az utazásra.

 

A válaszadók 10 százaléka kapta már meg a Covid-19 oltást

A felmérésben részt vevők közül a legtöbben az Egyesült Államokban kapták már meg a koronavírus elleni vakcinát, míg a legkevesebben az EU-ban. Azok közül, akik még nem kaptak Covid-19 oltást, 66 százalék szeretné beadatni azonnal, amikor elérhetővé válik. Meglepő módon, a válaszolók további 10 százaléka azt mondta, hogy csak akkor kérnék a vakcinát, ha az utazáshoz kötelezővé tennék (például vakcinaútlevél formájában). Öt százaléknak azonban egyáltalán nem áll szándékában beadatni az oltást.

Noha a különbségek nem jelentősek, de a felmérés alapján, az EU-ban élő válaszadók állnak legpozitívabban az oltáshoz, összesen 70 százalékuk tervezi beadatni, míg az Egyesült Államokban (64) és az Egyesült Királyságban (65) alacsonyabb az arány.

 

Sokan azt tervezik, hogy „elégtétel-utazásra” indulnak

Az „elégtétel-utazás” (revenge travel) kifejezés arra utal, hogy a koronaválság miatt kényszerűségből „otthon ragadt” emberek felszabadultságukban több útra is készülnek, rögtön a vírus után.

A LuggageHero kutatása alapján a résztvevők 45 százaléka készül akár több utazással is „elégtételt venni” az utazás nélküli időszakért, azonban a legtöbben inkább kivárják, hogy valóban teljes biztonságban lehessen utazni. A felmérés válaszadóinak 30 százaléka amint lehet, elindul, csupán 25 százalék mond nemet az „elégtétel-utazásra”, és marad otthon hosszabb ideig.

Egyes elméletek szerint ezek az úgynevezett  „elégtételutak” éleszthetik újjá a turizmust a világjárvány után, azonban a pontos desztinációk jelenleg még nem ismertek. A kutatás viszont azt mutatja, hogy a legtöbben először belföldön kezdik el az utazást, s csak ezután céloznak meg külföldi helyszíneket.