Ezekbe az országokba látogatott tavaly a legtöbb turista

Forrás: turizmus.com

 2024. június 19. 17:54

Mely országok állampolgárai adják ki a legtöbb pénzt külföldi utazásaik során, hol fogadják a legtöbb külföldi turistát, és mely országok profitálnak a leginkább a turizmusból? Erre ad választ a Turisztikai Világszervezet legújabb tanulmánya, amely a tavalyi turisztikai adatokat vette górcső alá.

A tavalyi adatok azért különösen figyelemreméltóak, mert 2023 volt az első év 2019 óta, amelyet nem érintett súlyosan a koronavírus-járvány.

A Turisztikai Világszervezet (UN Tourism) tanulmánya szerint a külföldi utazásokra legtöbbet költő országok listájának élén Kína visszaszerezte a vezetést: a kínai állampolgárok 2023-ban összesen 196,5 milliárd dollárnak megfelelő összeget adtak ki külföldön turisztikai céllal. A második helyen a korábbi első helyezett USA áll 150 milliárd dollárral, a harmadik helyet Németország szerezte meg 112 milliárd, a negyedik helyet a britek 110 milliárd, az ötödiket pedig a franciák 49 milliárd dollárral.

A legnagyobb ugrás az indiai és az olasz utazókhoz köthető. India 2019-ben még a 14. helyen állt, most pedig már a 8. helyen, ami megerősíti az ország növekvő jelentőségét küldőországként. Olaszország pedig a 10. helyről ugrott fel a 7. helyre. Rajtuk kívül még Kanada, Oroszország és Dél-Korea szerepel az első tízben.

 

Ezek voltak a legtöbb külföldi turistát fogadó országok

Franciaország 100 millió nemzetközi turistaérkezéssel megerősítette pozícióját a világ leggyakrabban látogatott úti céljaként. A második Spanyolország lett 85 millió turistaérkezéssel, a harmadik helyen az USA végzett (66 millió érkezés), a negyediken Olaszország (57 millió érkezés), és a top 5-ös listára Törökország is felkerült 55 millió érkezéssel.

A tíz leglátogatottabb ország közé a fentieken kívül sorrendben Mexikó, az Egyesült Királyság, Németország, Görögország és Ausztria került be.

A pandémia előtti rangsorhoz képest Olaszország, Törökország, Mexikó, Németország és Ausztria egy-egy, az Egyesült Királyság három, Görögország pedig négy helyezést javított.

A legtöbb külföldi turistát Franciaország fogadta tavaly

Fotó: 123rf.com

Itt kasszírozták a legtöbb turisztikai bevételt

A nemzetközi turisztikai bevételek tekintetében az USA vezeti a rangsort 176 milliárd dollárral, a második Spanyolország 92 milliárd dollárral, majd következik az Egyesült Királyság (74 milliárd USD), Franciaország (69 milliárd USD) és Olaszország (56 milliárd USD).

A legtöbb nemzetközi turisztikai bevételt elérő országok 15-ös toplistájára még az Egyesült Arab Emírségek, Törökország, Ausztrália, Kanada, Japán, Németország, Szaúd-Arábia, Makaó (Kína), India és Mexikó került fel.

Az Egyesült Királyság a 2019. évi ötödik helyről került fel a harmadik helyre. Az Egyesült Arab Emírségek a 13.-ról a 6. helyre, Törökország a 12.-ről a 7. helyre, Kanada a 15.-ről a 9.-re, Szaúd-Arábia a 27.-ről a 12.-re, Mexikó a 17. helyről a 15.-re, Horvátország pedig a 32. helyről a 25. helyre ugrott fel.

 

Ebben az évben végképp magához tér a turizmus

A legfrissebb World Tourism Barometer szerint a nemzetközi turistaérkezések száma 2023-ban a 2019-es szint 89 százalékát, 2024 első negyedévében pedig 97 százalékát érte el. A UN Tourism 2024-re vonatkozó előrejelzése szerint a turizmus idén teljesen magához tér, az érkezések száma 2 százalékkal felül is múlja a 2019. évi adatot, amit az erős kereslet és a javuló légi összeköttetések mellett Kína és más nagy ázsiai piacok további fellendülése támogat.

A nemzetközi turizmusból származó teljes exportbevétel – a személyszállítást is beleértve – a becslések szerint eléri az 1,7 billió dollárt, ami reálértéken a járvány előtti szint 96 százaléka lesz.