Több évtizedes sztereotípiákkal akar leszámolni az új vilniusi turisztikai kampányfilm

Forrás: turizmus.com

 2024. április 10. 11:11

Le akar számolni a Kelet-Európát övező sztereotípiákkal a litván főváros, ezért egy humoros turisztikai reklámvideóval kampányol.

A turisztikai reklámvideóktól azt szoktuk meg, hogy az adott úti cél szépségeit mutatják, mosolygó emberekkel, akik kéz a kézben sétálnak a szűk utcákon vagy a természetben. Vilnius új reklámvideója azonban teljesen más.

A filmben lepukkant épületek, simlis kereskedők, üres szórakozóhelyek és verekedő helyiek láthatók – egy olyan kép, amely a világ más részein még sokakban él Kelet-Európáról. És Vilnius épp ezeket a közhelyeket használja fel a videóban.

A litván főváros honlapja szerint Vilniust különösen érinti a „nagy sötét klisé”, a Kelet-Európáról Nyugaton alkotott kép. A „Várakozások kontra valóság” címet viselő kampány ezzel szeretne leszámolni. Kelet-Európa sokkal több, mint krumpli, vodka és szürke épületek – sugallja a videó. Sőt Litvánia az ENSZ nemrég megjelentetett World Happiness Report boldogságindexe szerint a 30 év alatti korosztályban a legboldogabb ország a világon.

Vilnius a világ egyik legboldogabb országának fővárosa a World Happiness Report szerint

Fotó: 123rf.com

A közhelyek után a valóságot is bemutatja a film: az élénk és színes utcákat, a finom ételeket, a barátságos embereket.

Vilniust a kutatások szerint sokan egyáltalán nem ismerik vagy csak nagyon homályos elképzelései vannak róla – nyilatkozta Dovilė Aleksandravičienė, a város hivatalos turisztikai és vállalkozásfejlesztési ügynöksége, a Go Vilnius ügyvezetője. Szerinte Kelet-Európát sok negatív sztereotípia szennyezi be a 20. századi geopolitikai események következményeként, és sokan nem is tudják, hogy az elmúlt 30 évben óriási változások következtek be a régióban, sok kelet-európai várost ma már fel sem lehet ismerni – írja a Reisereporter.