Virágzik a vonatkultúra Japánban

Forrás: turizmus.com

 2018. január 29. 17:45

Nemcsak a vonatok gyorsaságában verhetetlenek a japánok, de a vagonok külső, illetve a kupék belső designja terén is. A Hello Kitty cicafigura után talán a Pokémonok a legismertebbek világszerte.

Nincs még egy olyan ország, ahol a vonaton való utazás, száguldás ekkora élmény lenne, főleg ami a vagonok enteriőrjét illeti. Pokémon, a Nintendo csoport jól ismert márkája nemcsak hipermodern vonatokon jelenik meg, de retro, városnéző járatokon is, amelyekben belső játszótér is található.

A retro után egy másik kedvelt stílus a futurisztikus, az ilyen járművek az erőt, a gyorsaságot, és a jövőt szimbolizálják. Példa erre a Nankai Electric Railway expressze, amely Oszaka központjából a Kansai nemzetközi reptérre repíti az utasokat. Az erő azért sem mellékes, mert Japánban gyakoriak a földrengések, és ezeknek a hatalmas monstrumoknak még azzal is meg kell birkózniuk.

Genbi Shinkansen

Fotó: jreast.co.jp

A vonatkultúra néhol már-már művészetbe csap át, mint a Genbi Shinkansen esetében, amelynek külső felülete úgy működik, mint egy festő- vagy filmvászon. A fekete alapra tűzijátékot tervezett a filmrendező-fotós, Ninagawa Mika. A shinkansen belsejében hat kortárs művész alkotásai láthatók, festmények, szobrok és fotók gondosan megtervezett együtteseként.