Virágzik az orosz bank- és bevásárlóturizmus Fehéroroszországban

Szerző: Kaszás Fanni

Forrás: turizmus.com

 2022. szeptember 08. 16:27

Egyre több orosz választja a szomszédos Fehéroroszországot nyaralása helyszínéül, ahol továbbra is hozzáférhetnek a nyugati árukhoz és pénzügyi szolgáltatásokhoz, amelyek Oroszországban már nem elérhetőek az ukrajnai invázió miatt Moszkvára kivetett szankciók miatt.

A Yale Egyetem adatai szerint több mint 1200 külföldi vállalkozás teljesen kivonult vagy korlátozta tevékenységét az orosz piacon az ukrajnai háború kitörése óta, ami jelentősen megnehezítette az oroszok számára számos nyugati áru beszerzését – írja a The Moscow Times.

A cégek között vannak a világ legnagyobb fast fashion és luxuskereskedői is. Ezek bezárása miatt a bevásárlóközpontokban Oroszország-szerte üres üzletsorok állnak, az oroszok pedig próbálnak kiskapukat találni, hogy továbbra is beszerezhessék a nyugati divatcikkeket.

A legtöbb külföldi kiskereskedő és nagy banki szolgáltató továbbra is jelen van Fehéroroszországban, így az oroszok a szomszédos államba utaznak, hogy elérjenek olyan márkákat, mint például a Levi's, a Massimo Dutti, a H&M, vagy az Inditex márkák boltjai, illetve a luxusmárkákat, mint a Chanel a Louis Vuitton vagy a Dior – amelyek Fehéroroszországban továbbra is elérhetőek, szankciók nélkül.

A Moszkva és Minszk között naponta többször közlekedő járatokkal és vonatokkal Fehéroroszország egyre népszerűbb célponttá vált azon oroszok számára. A Moscow Times szerint múlt hónapban több mint 60%-kal nőtt a fehéroroszországi utazások foglalása. Emellett vannak olyan utazási irodák, amelyek többnapos bevásárlóutakat indítanak a fehérorosz fővárosba, Minszkbe. "Az első útra és a továbbiakra is nagyon nagy volt a kereslet" – mondták.

 

A bankturizmus is virágzik a környező országokban

A fehéroroszországi nyaralás másik vonzereje egyes oroszok számára az, hogy helyi bankszámlát nyithatnak, amely Visa és Mastercard bankkártyákat bocsát ki.

Miután a nemzetközi bankvállalatok az ukrajnai invázió elleni tiltakozásul kivonultak az orosz piacról, az oroszok már nem vásárolhatnak külföldi honlapokon, és nem használhatják kártyáikat külföldön.

Az Office Life hírportál által közzétett információk szerint a háború első négy hónapjában több mint 50 százalékkal nőtt az orosz állampolgárok által a Belarusbanknál, az ország legnagyobb bankjánál benyújtott kártyaigénylések száma.

A bankszámlanyitást néhány utazásszervező is kínálja, a látogatók már a fehéroroszországi nyaralás első napján bankszámlát nyithatnak a segítségükkel, a Visa vagy Mastercard kártyát pedig két nappal később vehetik át.

vasarlas_123rf

A háború első négy hónapjában több mint 50 százalékkal nőtt az orosz állampolgárok által a Belarusbanknál benyújtott kártyaigénylések száma

Fotó: 123rf.com

Az oroszok azonban azt tapasztalták, hogy egyre nehezebb bankszámlát nyitni Fehéroroszországban: egyes bankok korlátozásokat vezettek be az orosz kérelmezők nagy száma miatt. A fehérorosz bankok követelményei között most már szerepel a helyi telefonszám és a legalább 30 000 rubel (500 dollár) minimális számlaegyenleg.

Fehéroroszország nem az egyetlen ország, amely vonzza az oroszokat, akik a szabadidős utazást külföldi bankszámlanyitással kívánják összekötni. Az úgynevezett "bankturizmus" további népszerű célpontjai Örményország, Kazahsztán, Üzbegisztán és Törökország.

 

A balti államok szigorítanak

Eközben a balti államok úgy döntöttek, hogy nem engednek be orosz turistákat Oroszország és Belarusz felől az ukrajnai orosz invázió miatt, a döntés pár héten belül lép életbe. Észtország, Lettország és Litvánia összehangolt intézkedése alól csak humanitárius indokkal vagy rokonlátogatás esetében lehet felmentést kapni – derül ki az euronews cikkéből.

Korábban az Európai Unió is fontolóra vette a lépést és a skandináv államok, illetve Lengyelország részéről is felmerült már, de végül az EU csak arról döntött, hogy felmondják az Oroszországgal korábban kötött vízumkönnyítési megállapodást. Ennek értelmében az orosz állampolgárok ezután lassabban és drágábban kapnak majd beutazási engedélyt.