Visszaesés Törökországban

Forrás: VS.hu/MTI

 2016. március 30. 15:22

A Törökországba látogató turisták száma 10,3 százalékkal csökkent februárban az előző év azonos hónapjához képest, ennél jelentősebb visszaesést legutóbb 2006 októberében regisztráltak.

A török kulturális és idegenforgalmi minisztérium kedden közölte, hogy az év második hónapjában mindössze 1,24 millió külföldi turista kereste fel az országot. Az ankarai hatóságok szerint a kedvezőtlen tendencia mögött a Törökországban elkövetett merényletek és az orosz állampolgárokra vonatkozó vízumszabályok megszigorítása áll – írta a vs.hu.

 

Törökország turizmusból származó bevételei tavaly 93 milliárd dollárt tettek ki, ami az összbevétel 12 százalékának felel meg. A turizmusban dolgozik a munkavállalók több mint 8 százaléka.

A kormányzat február végén azt ígérte, hogy 87 millió dollárt biztosít az országba irányuló turizmus támogatására.

Az európai turisták érdeklődése erősen visszaesett a közelmúltbeli terrortámadások, főleg a tíz német állampolgár életét kioltó januári isztambuli merénylet után. Miután a török légierő tavaly novemberben lelőtt egy orosz vadászbombázót, a megtorlásul kivetett szankciók egyikeként az orosz kormány megtiltotta az utazási irodáknak csoportos törökországi üdülés szervezését.

Elemzők arra számítanak, hogy idén legalább 8 milliárd dolláros bevételkiesést okoz Törökországnak a külföldi turisták számának csökkenése.

 

Csökkent a magyar turisták érdeklődése is

Az előfoglalások adatai alapján csökkent az érdeklődés a törökországi egyéni és társas utazások iránt - mondta Molnár Judit, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének alelnöke az MTI érdeklődésére szerdán. Hozzátette: a közelmúlt terrorcselekményeit követő visszaesés nyomán feltételezhető, hogy az eleve rendkívül kedvező ár-érték arányú szolgáltatások árából jelentős kedvezményeket adnak majd a szállodák a főszezonra, ami ismét növelheti az érdeklődést a törökországi tengerparti nyaralások iránt.

Ennek hatását erősítheti szerinte, hogy a török Riviéra szállodái 600, illetve 800 kilométerre találhatóak Ankarától, valamint Isztambultól.

Kitért arra is, hogy a magyar turizmus szempontjából nem számít kiemelt időszaknak a tavasz, ilyenkor eleve kevesebben utaznak. Jelenleg inkább a várt előfoglalások elmaradását tapasztalják az irodák.

A törökországi utazások iránti érdeklődés mérséklődésével párhuzamosan élénkült a kereslet Spanyolország, Bulgária és a görög szigetek iránt, valamint sokan tengeri hajóutak és kulturális körutazások iránt érdeklődnek, ezen utazásoknál növekedésre lehet számítani.     Az európai turisták érdeklődése a törökországi utazások iránt erősen visszaesett a közelmúltbeli terrortámadások, főleg a tíz német állampolgár életét kioltó januári isztambuli merénylet után.