Visszafogja az ázsiai keresletet a koronavírus

Forrás: turizmus.com

 2020. február 13. 17:31

A következő hónapokban érezhetően kevesebbet fognak utazni Ázsia országainak lakói, legalábbis ez látszik a márciusi és áprilisi indulásokra szóló repülőjegy-foglalások elemzése alapján.

A tekintélyes elemző cég, a ForwardKeys az internetes keresések és foglalások alapján megállapította, hogy Ázsiában és a Csendes-óceán térségében (Kínát és Hongkongot nem ide számítva) átlagosan 10,5 százalékos csökkenés tapasztalható a kiutazási foglalások tekintetében márciusban és áprilisban az egy évvel korábbihoz képest.

Ázsia régióiból tervezett légi utazások várható alakulása 2020. március 1. és április 30. között

Fotó: Forward Keys

A visszaesés Északkelet-Ázsiában a legmarkánsabb, ahol a márciusi és április időszakra vonatkozó foglalások 17,1 százalékkal maradtal el a tavalyi év azonos időszakához képest.

A dél-ázsiai utazók 11%-kal, a délkelet-ázsiaiak 8,1%-kal kevesebb utat foglaltak le, ezzel szemben Óceániában alig 3 százalékkal csökkent a kereslet a tavalyihoz képest. A legsúlyosabb hatással értelemszerűen a stratégiailag legfontosabb kínai turisztikai piacra van a járvány.

Kínából tervezett légi utazások várható alakulása 2020. március 1. és április 30. között

Fotó: ForwardKeys

Jelenleg a márciusi és áprilisi foglalások száma a 2019-es szintnek csak az 55,9 százalékát teszik ki.

A kínai kereslet visszaesése a legnagyobb mértékben Ázsiát érinti, itt 58,3 százalékos a mínusz, Európa egészen jól teljesít, itt csupán 36,7%-os az elmaradás, míg Afrika és a Közel-Kelet 56,1%-kal, az Amerikába irányuló kereslet pedig 63,2% százalékkal esett vissza.

Olivier Ponti, a ForwardKeys elemzője szerint a világ legnagyobb turisztikai küldő-, illetve a legmagasabb költést produkáló országa, Kína most nehéz helyzetben van, hiszen a járattörlések folytatódnak.