Visszafogottan fejleszt idén a Balatoni Hajózási Zrt.

Forrás: Világgazdaság

 2014. április 08. 17:32

Jelentősen túlteljesítette az eredménytervet a Balatoni Hajózási Zrt., idén azonban nem tudják megismételni a huszárvágást, mert új tételként megjelenik a költségek között a kikötők mederhasználati díja, ami várhatóan 40 millió forintot emészt fel – írja a VGO.

Jelentősen meghaladta a tervezett 46,4 millió forintot a Balatoni Hajózási Zrt. nyeresége, amelynek árbevétele az elmúlt évben 2,1 milliárd forintra emelkedett – tájékoztatta a Világgazdaságot Halmos Gábor, a társaság vezérigazgatója. Idén azonban jelentősen csökken az adózott eredmény. Idén ugyanis több kikötő használatba vételi engedélyét meg kell újítani, azonban ezzel párhuzamosan megjelenik egy új költség, a mederhasználati díj. Ennek 40 millió forint körüli összege az eredmény jó részét elviszi.

A 22 balatoni önkormányzat tulajdonában lévő társaság az elmúlt évben jelentős összegeket fordított beruházásokra. Így például a Széchenyi komp felújítása 40,6 millió forintba került, a siófoki kikötő keleti mólója felújításának harmadik, befejező ütem 67,7 millió forint volt, a tihanyi személyhajó kikötő felújítására 84,5 milliót, a lellei állomásépület átalakítására pedig 6,1 milliót fordított a társaság. Tavaly a cég több vitorláskikötőjében – Füred, Boglár, Szigliget, Szemes – napkollektorokat telepítettek, a jövő héten pedig befejeződik a Balatonfüredi hajóállomáson folyó felújítás is. Nyár végén két gyorshajóval bővült a Balatoni Hajózási Zrt. flottája. Az összesen 17,5 millió forintba került hajókat Horvátországban építették a cég megrendelésére.

A flotta legnagyobb egysége, a tíz éves Szent Miklós a műszaki vizsga és 8,6 millió forintba kerülő némi megszépülés után várhatóan május huszadikán futhat ki először. A nosztalgiahajók közül az 1891-ben készült Helka új, környezetbarát motort és orrsugárkormányt kap. A belső borítások és a kárpitozás felújításával együtt 43,9 millió forintba kerülő munkával várhatóan július 8-ra, a főidény kezdetére készül el a társaság saját hajójavító csapata. A hat szegecselt alumínium testű vízibuszt továbbra is le akarja cserélni a társaság, ezért a nemzetközi piacon keresik a megfelelő használt hajót, amit a saját szakemberek felújíthatnak. N

em ez lenne az első ilyen munka: társaság kapott az alkalmon, amikor a Bodeni-tó egyik hajógyára csődbe ment, és így lehetőség nyílt arra, hogy a BH a befejezetlen, 300 személyes hajót 500 ezer euróért megvásárolja.

A 40 méter hosszú és 7 méter széles hajót kalandos módon – közúton, a Duna-Majna csatornán, majd a Sión – hozták a Balatonra. A hajót a cég flottáját karbantartó hajójavító és -építő csapat a siófoki üzemben másfél éve fejezte be. A Szigliget összesen 302 millió forintba került, míg ha újonnan vásárolta volna a cég, nem lehetett volna megúszni 450 millió alatt. Idén is indul Szigliget, Györök és Balatonmáriafürdő között a bicikliszállításra átalakított vízibusz. A parti települések elégedettek voltak a szolgáltatással.

A 450 személyes Szent Miklós ma a tó legkeresettebb rendezvényhajója. Azért volt rá múlhatatlanul szükség, mert 2003-ban ki kellett vonni a forgalomból az 550 személyes Beloianniszt, majd a 400 fős Gulácsot, és testvérhajóját, a Bakonyt is le kellett selejtezni, mivel felújításuk egyenként mintegy 100 millió forintba került volna.

A Beloiannisz 11 évet töltött kikötve, ám nemrégiben a Magyar Hajózásért Egyesület révén a TSB Yacht Service Kft. megvásárolta és a későbbiekben, megfelelő javítás után hasznosítani kívánja, mégpedig a Dunán.