Visszatérés Sharm el Sheikhre

Szerző: Joszkin Daniella

Forrás: Turizmus Panoráma

 2017. július 14. 13:22

Egy év kihagyás után lassan magára talál az egyiptomi búvárparadicsom, Magyarországról is újra repül ide közvetlen charterjárat. Munkatársunk beszámolója az ETI Sharm el Sheikh-i tanulmányútjáról.

A tavalyi szezonban, az orosz utasszállító tragédiája után, jelentősen visszaesett Sharm el Sheikh turizmusa. A kedvelt üdülőközpontban rengeteg üzlet bezárt, számos repülőjáratot töröltek, idegenforgalmi beruházások sora maradt félbe.

A közvetlen charterjáratok idei újraindítása annak a jele, hogy az utazási irodák ismét bíznak a desztinációban, az utasok érdeklődése folyamatosan élénkül. Az ETI (Express Travel International) Magyarországról június közepétől október végéig, szerdánként közlekedteti Sharm el Sheikh-i járatát az Air Cairóval együttműködésben – az első gépre szerkesztőségünk is meghívást kapott.

A négyórás repülőút után az első tapasztalataink megerősítették, hogy az egyiptomi vezetés mindent elkövet a biztonság növelése érdekében. A repülőtéren többszöri átvilágítás folyik, az ehhez szükséges technikai háttér kiépítésében a britek segítettek. Az utakon fegyveres ellenőrzőpontok, a szállodákban és a bazároknál kordonok és fémdetektoros kapuk vigyáznak a helyi lakosságra és a turistákra, a strandon pedig a parti őrség járőrözik. Mindezt olyan diszkréten teszik, hogy nem éreztük zavarónak.

Mint a helyszínen hallottuk, ismét megindultak az új hotelberuházások, valamint a meglévőket is folyamatosan korszerűsítik, egyébként valamennyi neves nemzetközi lánc képviselteti magát a félszigeten.

The Grand Hotel

Fotó: Turizmus Panoráma

A német anyavállalatú ETI mintegy húsz éve üdültet a Vörös-tenger partjainál. Saját tulajdonú, 4 és 5 csillagos szállodáinak (Red Sea Hotels) vendégeként a kiváló ár-érték arány mellett számos egyéb előnyt élvezhetünk, úgymint közvetlen reptéri transzfert, korai becsekkolást és késői kijelentkezést, ingyenes napágy-, napernyő- és strandtörölköző-használatot, díjmentes wifit a lobbiban, valamint egyes szállodákban modern bébi- és gyereksarok-szolgáltatást.

Tájékozódjon hiteles forrásból!

A cikk a Turizmus Panoráma magazin 2017. július-augusztusi számában jelent meg.

Az előfizetés gombra kattintva Ön is megrendelheti a havilap következő számát.

 

Édes semmittevés

Sharm el Sheikhet azoknak ajánljuk, akik inkább a passzív kikapcsolódást, a pihenést részesítik előnyben az ide-oda mászkálás helyett, és szeretnék maximálisan kiélvezni a klasszikus arab stílusú szállodakomplexumok minden kényelmét, a hatalmas medencék és gondozott kertek nyújtotta kellemes környezetet, végigkóstolni az all inclusive étkezéseken feltálalt megszámlálhatatlan fogást. Ha pedig megunnák az édes semmittevést, leballaghatnak a korallzátonyokhoz fürkészni a színpompás víz alatti élővilágot.

Snorkelezés a Vörös-tengeren

Fotó: Turizmus Panoráma

A turisták maximális védelme érdekében ugyanis egyelőre a közkedvelt látnivalók felkeresése nem engedélyezett Sharm el Sheikh­ből. Sem a kairói kirándulás a piramisokhoz, sem a Mózes-hegy megmászása a napfelkelte megnézéséért, de még a hegy lábánál található Szent Katalin-kolostor és az „égő csipkebokor” megtekintése sem.

De azért bőven találunk programot helyben és a környéken. Mindenkinek ajánljuk a hajókirándulást a Tirán-szigetek felé vagy a Ras Mohammedhez, Egyiptom első tengeri nemzeti parkjához.

Hajókirándulás a Tirán-szigetekhez

Fotó: Turizmus Panoráma

De azért bőven találunk programot helyben és a környéken. Mindenkinek ajánljuk a hajókirándulást a Tirán-szigetek felé vagy a Ras Mohammedhez, Egyiptom első tengeri nemzeti parkjához. Már az odavezető úton megával ragadó a látvány, egy modern hajó fedélzetéről megcsodálhattuk a part menti szállodákat, aztán háromszor megálltunk egy-egy korallzátonynál, ahol tapasztalt vezető segítségével snorkelezhettünk. Pipát és szemüveget itthonról is vihetünk, de bármelyik árusnál pár euróért kapható. A kirándulás árában benne van a hajón felszolgált ebéd is, amire szintén nem lehet panasz, mert bőséges és ízletes. Nekünk szerencsénk volt, mert még delfinek is követték vízi utunkat.

 

Jégbár és vízipipa

Ice Bar – kánikulában ideális hely

Fotó: Turizmus Panoráma

Kihagyhatatlan esti program a Soho Square-en sétálgatni. A hosszú, kivilágított modern utcaszakaszon egymást érik a ki- és beülős vízipipa-bárok, éttermek, üzletek. Minden modern, tiszta és tágas, szól a zene, igazi éjszakai élet tárul elénk.

Ha már egyáltalán nem bírjuk a hőséget, akkor feltétlenül fogyasszunk el egy hűsítőt az Ice Bar mínusz 9 fokra lehűtött egyik helyiségében, ahol még a pultot és a székeket is jégből faragták. Megfázni nem fogunk, egy jó vastagon bélelt köpenyt adnak ránk, ami ugyan nem a legcsinosabb, de tökéletesen passzol a környezethez.

A shisha (vízipipa) füstje mellett némi kultúrát is magunkba szippanthattunk. Pár lépésre az Ice Bartól, a Culturama kisebb méretű mozitermének több darabból álló, 180 fokban hajlított vásznán egy 45 perces látványos film keretében betekintést nyertünk Egyiptom ókori történelmébe.

Ha Egyiptom, akkor természetesen bazár és alkudozás, erre pedig a legjobb választás a Na’ama Bay nevű nyüzsgő városrész, ahol a Sohóhoz hasonlóan pezsgő az éjszakai élet, de nagyobb hangsúlyt kap a vásárlás.

Üzletsor a Soho Square-en

Fotó: Turizmus Panoráma

Rendezett üzletsorok húzódnak végig a széles sétányon, egészen le a partig, s az alkudozás hagyományosan kötelező. Mi azt tapasztaltuk, hogy viszonylag hamar dűlőre lehet jutni, senki nem rohant erőszakosan utánunk, amikor határorozottan kimondtuk, hogy nem kérjük az árut. Ugyan replika, de bőrtáskákat nagyon jó áron be tudunk itt szerezni, a fűszerek és az argánolaj pedig első osztályú.

Egyiptomi szuvenírek

Fotó: Turizmus Panoráma

Meleg, pálmafák, tengerpart, tisztaság, keleti hangulat, luxusszállodák, búvárparadicsom, mindez ráadásul megfizethető áron. Ez Sharm el Sheikh, idén vétek lenne kihagyni.



Tippünk: Top 3 Red Sea Hotel Sharm el Sheikhen

1. A legszebb kert és medencerendszer:

The Grand Hotel*****

Buja, színes növényzettel, 8 nagy és 2 gyerekmedencével, közvetlen korallzátonnyal ez a szálloda az abszolút kedvencünk. A több kisebb épületből álló, sziklaszirten fekvő hotel tökéletes választás párok és családok számára egyaránt.

2. A legjobb ár-érték arány:

Shiva Sharm****+

A repülőtértől kb. 10 percre, a Soho Square-től cirka 5 percre található szállodában semmiből sem szenvedhetünk hiányt. Hatalmas medence, közvetlen korallzátony, SPA Center és hammam, valamint két á la carte étterem (kínai és olasz) alapozza meg az élvezetes nyaralást.

3. Központi fekvésű, legjobb hangulatú:

Ghazal Gardens****

Na’ama Bay központjában található, rendkívül hangulatos szálloda, egy utca választja el testvérszállodájától, a Ghazala Beachtől, ahol a homokos part adta előnyöket élvezhetjük. A kanyargós medence lagúnái egyes földszinti szobák teraszáig benyúlnak, ahonnan akár közvetlenül beleugorhatunk a vízbe.

Kapcsolódó cikkek

Hova repülhetünk nyaralni?

2017. április 20.