Visszatérhet a normál kerékvágásba a turizmus Kos szigetén

Forrás: turizmus.com

 2016. április 04. 19:57

Az Aeolus Utazási Iroda közzétette a görögországi Kos polgármesterének tájékoztatását a menekülthelyzettel kapcsolatosan. A sziget első emberének szavaiból az szűrhető le, hogy köszönhetően a bevezetett intézkedéseknek és a hatékony problémakezelésnek, a turizmus visszatérhet a normál kerékvágásba.

Az Aeolus Utazási Iroda honlapján is olvasható tájékoztatást az alábbiakban teljes terjedelmében közzé tesszük:

„Az elmúlt év során Kos szigetére jelentős számban érkeztek menekültek és migránsok, akik Görögországon keresztül szerettek volna Európa nyugati részére eljutni.

A helyi hatóságok, politikusok és utazásszervezők közös erőfeszítései révén Kos sziget önkormányzata képes volt támaszt és segítséget nyújtani a rászorulóknak, egyben meg tudta őrizni turisztikai jelentőségét anélkül, hogy az ide látogató turisták testi épsége veszélybe került volna.

 

Ezzel párhuzamosan a szigetre érkező menekültek és migránsok mennyisége 2016-ban erőteljesen lecsökkent (jelenleg ez az érték nulla), míg a sziget területén 62 menekült/migráns tartózkodik, akiket rövid időn belül a szárazföldre szállítanak, hogy minél előbb folytathassák útjukat Európába.

Ezen túl egy igen hatékony regisztrációs mechanizmus kerül bevezetésre a szigeten, amely nemsokára üzembe is áll, a következő tulajdonságokkal:

-          Kos városán kívül kerül felállításra

-          Szintén a fővároson kívül elhelyezett civil szervezetek felügyelik majd az eljárást

-          Az érkező menekülteket/migránsokat először erre a kijelölt területre szállítják, onnan pedig a kikötőbe, hogy eljuthassanak Athénba

. A főváros biztonságára különös figyelmet fordítanak a hatóságok, a nyilvános helyeket megközelíthető és átjárható állapotban tartva.

Fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy az önkormányzati hatóságok a főváros fontosabb pontjain (főtér és a kikötő) webkamerákat állítottak szolgálatba, hogy minden érdeklődő pontos képet kaphasson az aktuális helyzetről. (http://www.kos.gr/en/kos/SitePages/webcams.aspx)

Kos a negyedik leglátogatottabb úticél volt és marad a jövőben is Görögországban. Végtelen és lélegzetállító strandjai, természeti szépségei, történelmi emlékei, jellegzetes építészete a legfejlettebb turisztikai infrastruktúrával kombinálva továbbra is egyedülálló vendéglátást és maradandó nyaralást kínálnak a látogatóknak.

George Kyritsis

Kos sziget főpolgármestere"