Visszatérő járatok, változó menetidő - itt az új vasúti menetrend

 2018. december 04. 14:09

December 9-én, vasárnap lép életbe a MÁV-START 2018/2019-es menetrendje. A vállalat a menetrend tervezésekor figyelembe vette az utazási szokások változásait - közölték.

A vasúttársaság közleménye azt is megjegyzi, hogy az elmúlt években kialakított menetrendeknek, a jegyértékesítés modernizálásának, a pályafejlesztéseknek, a felújított kocsiknak és az új motorvonatoknak is köszönhetően az utóbbi három évben mintegy 4 millióval nőtt az utasszám.

Kiemelt belföldi menetrendi változások

• A Szentgotthárd–Budapest, illetve Sopron–Budapest viszonylaton utazókat érinti, hogy Szentgotthárd–Budapest, illetve Sopron–Budapest viszonylaton a reggeli Savaria–Scarbantia InterCity (IC) különválik; ezek önálló vonatokként közlekednek Szentgotthárdról és Sopronból. A Savaria IC menetideje Szentgotthárdról 21, Szombathelyről 15 perccel csökken.

• A pénteki erős utasforgalom miatt két új vonat közlekedik Budapest és Győr között a hét utolsó munkanapján:ezek a Keleti pályaudvarról 12:53-kor és 14:53-kor indulnak. Ugyancsak péntekenként új járat indul 15:09-kor Győrből a Keleti pályaudvarra; ez Komáromtól gyorsított vonatként közlekedik.

Budapest és Pápa közvetlen kapcsolatát IC minőségű kocsikkal biztosítja a MÁV-START. A vonat Pá-páról 5:11-kor, a Keleti pályaudvarról 16:10-kor indul.

Győr, Szombathely és Zalaegerszeg felől a Balaton irányába új átszállási, eljutási lehetőségek lesz-nek. A Balatonszentgyörgy–Tapolca–Ukk vonalon néhány vonat menetrendi módosításával új átszállási, eljutási lehetőségek adódnak Győr, Szombathely és Zalaegerszeg felől a Balaton irányába.

Egyre többen utaznak vonattal, a képen a Keleti pályaudvar

Fotó: MÁV-START

• A Fonyód–Kaposvár vonalon a pálya átépítése lehetővé tette, hogy a vonatok rövidebb menetidővel közlekedjenek; a csatlakozások is jobbak lettek Kaposvárott és Fonyódon. Egyes vonatok több állomáson fognak megállni.

• A Dombóvár–Kaposvár–Gyékényes vonalon az IC 828/IC 829-es számú, Somogy IC vonatok december 9-től – az utasok kérésének eleget téve – megállnak Kiskorpád, Jákó-Nagybajom, Kutas, Beleg, Ötvöskónyi és Bolhás településeken is.

• A Budapest–Vác–Szob vonalon jelentős változás, hogy Dunakeszi állomáson is megállnak a gyorsított vonatok az utazási igények kiszolgálása és a kapacitások egyenletesebb elosztása érdekében. A nyári időszakban, hétvégenként Vác és Szob között négy pár személyvonat közlekedik meghosszabbított útvonalon; indulási idejük 30 perccel korábbra kerül.

• A Debrecen–Nyírábrány, Debrecen–Nagykereki, Debrecen–Tiszalök és Debrecen–Füzesabony vonalakon korszerű, akadálymentes Desiro motorvonatokkal is rendszeresen utazhatnak a térségben élők és a turisták. Ennek hatására a szolgáltatási színvonal javult és stabilabbá, kiszámíthatóbbá vált a menetrend.

• A Debrecen–Nyírbátor–Mátészalka vonalon Nyíradony és Mátészalka között pár perccel megnő a menetidő, emiatt a menetrend is módosul, áprilistól pedig pályakarbantartásokat végeznek, így néhány helyen megszűnik a sebességkorlátozás.

• A Nyíregyháza–Mátészalka–Fehérgyarmat–Zajta vonalon Nyírbátor és Mátészalka között a vonatok menetideje pár perccel megnő, menetrendjük módosul.

A Mátészalka–Csenger vonalon – az utazási igények jobb kiszolgálása érdekében – új, kedvezőbb menetrend alapján közlekednek a vonatok.

• A Budapest–Cegléd–Kecskemét–Kiskunfélegyháza–Szeged vonal fontos változása, hogy Cegléd helyett Kecskemétig megy a Nyugati pályaudvarról 21:43-kor induló járat.

• A Budapest–Százhalombatta–Pusztaszabolcs–Dunaújváros és a Budapest–Hatvan–Miskolc–Szerencs–Sátoraljaújhely vonalakon a pályafelújítások miatt az év nagy részében vágányzári menetrend lesz érvényben, egyes szakaszokon pótlóbuszos átszállásokra is számítani kell az utasoknak. Ezekről évközben rendszeresen tájékoztatni fogja utasait a vasúttársaság. Nemzetközi összeköttetések változásai

• A nemzetközi kínálat változásai közül kiemelhető, hogy a Transilvania EuroCity révén új összeköttetés valósul meg Bécs, Budapest és Kolozsvár között. A járat egyúttal közvetlen kapcsolatot teremt Kelet- és Északnyugat-Magyarország között is. Az első és másodosztályú klímás kocsikat a MÁV-START és a román vasúttársaság, a CFR Călători közösen biztosítja. A TransilvaniaEurocity Kolozsvárról 7:35-kor indul, Budapest-Keletibe 14:20-kor fut be, 14:40-kor megy tovább Bécsbe, ahová 17:21-kor érkezik. Bécsből 10:42-kor startol, a Keletibe 13:19-kor érkezik, onnan pedig 13:40-kor megy tovább – Nagyvárad érintésével – Kolozsvárra, ahová helyi idő szerint 22:25-kor érkezik. A közeljövőben tovább korszerűsítik a vonatban felhasznált kocsikat is.

• Az utasok Budapest és Bécs között az EuroCity vonatokon is találkozhatnak a felújított CAF gyártmányú kocsikkal, melyek a győri fővonalon a belföldi viszonylatban is javítják a komfortérzetet és a szol-gáltatási színvonalat.

Budapest és Berlin között újra közvetlen éjszakai összeköttetés áll rendelkezésre, Lengyelországon keresztül. A vonat Budapest-Keletiből 19:25-kor indul, Břeclav–Bohumín–Wroclaw–Frankfurt am Oder útirányon át közlekedik, 9:36-kor érkezik Berlin-Charlottenburgba. Ellenkező irányba 18:22-kor indul, a Keleti pályaudvarra 8:35-kor érkezik meg. Budapest és Berlin között hálókocsi, fekvőhelyes kocsi és ülőhelyes kocsi közül is választhatnak az utasok.

Budapest és Krakkó között közvetlen, nappali összeköttetés várja az utazókat. • A Budapestről késő délutánonként eddig Brnóba induló Metropolitan EuroCity vonat hosszabb útvo-nalon, egészen Prágáig közlekedik.

• A Pécs–Villány–Magyarbóly–Pélmonostor (BeliManastir) útvonalon a kishatárforgalmat igénybe vevők napi négy pár vonattal, négyóránként utazhatnak a december 9-i menetrendváltástól. Pécsett a Budapest felőli intercityről és a regionális személyvonatokról lehet majd átszállni, Eszék felé pedig Pélmonostoron biztosít – a lehetőségeihez mérten – csatlakozást a horvát vasút. A menetjegy árát a nemzetközi díjszabás szerint állapítják meg a jegyváltáskor.

• A Citadella vonatpár a turisztikai szezonban, június 20-tól augusztus 24-ig nagy befogadóképességű kerékpárszállító kocsit is továbbít, ezáltal könnyebbé válik a kerékpáros utazás Budapest és az Őrség, illetve Szlovénia között.

• A Hargita vonatpár menetideje Budapest–Brassó viszonylaton 89 perccel csökken, mert a magyarországi szakaszon kedvezőbb idősávban közlekedik. A román vasútvonalon módosított útirányon, Marosvásárhely érintése nélkül halad;ugyanakkor Marosvásárhelyre közvetlen kocsit is továbbít, de csak időszakosan. A Hargita Brassó és Budapest közötti járata21 perccel rövidebb menetidővel teszi meg az utat.

• A Budapest-Déli–Zágráb–Budapest útvonalon közlekedő 200-as számú Agram nemzetközi gyorsvonatneve Gradecre változik, 200/205-ös számú Gradec nemzetközi gyorsvonatként közlekedik 2019. június 15-től szeptember 15-ig. A kieső közlekedési időszakban ugyanazon menetrendi adatokkal gyorsvonatok járnak Budapest-Déli pályaudvar és Nagykanizsa között mindkét irányban. A 204-es számú Gradec viszont december 9-től Agram nemzetközi gyorsvonatként közlekedik.