Visszautasítja a MUISZ a Wizz Air utazási irodákat ért vádjait

Forrás: turizmus.com

 2020. augusztus 12. 10:35

Cáfolja a Magyar Utazási Irodák Szövetsége a Wizz Air vádját, hogy az utazási irodák nem adnak át légitársasági információkat a náluk repülőjegyet vásárló utasok részére. A szövetség közleményét teljes terjedelmében idézzük.

„A Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) megdöbbenéssel fogadta a Wizz Air közleményét, miszerint: "A Wizz Air nem tud kapcsolatba lépni azokkal az ügyfelekkel, akik foglalásaikat utazási irodán keresztül intézik, mivel ezek az irodák saját hitelesítő adataikat használják a jegyek lefoglalására, és a légitársaságtól kapott értesítéseket ritkán továbbítják az utasoknak. Mindez azt eredményezi, hogy az ügyfelek fontos információkat nem kapnak meg járataik státuszáról."

A Szövetség nem érti, hogy a légitársaság miért jelentetett meg valótlan tartalmú közleményt.

Elsősorban azt szükséges rögzíteni, hogy az utazási irodáknak – akárcsak a légitársaságoknak – jogszabályi kötelezettsége a teljes körű és valós tájékoztatás, így valótlan azt állítani, hogy az utazási irodák nem adnak át információt az utazók részére.

Ezenfelül, ha az utazási irodák nem adnának teljes körű tájékoztatást az utasoknak, annak bizalomvesztés és az ügyfelek elvesztése lenne a következménye, ez pedig nem érdeke egyetlen vállalkozásnak sem.

A MUISZ értetlenül és csalódottan áll a Wizz Air vádjai előtt

Fotó: 123rf.com

Az elmúlt évtizedekben történt számtalan vis maior helyzetben az utazási irodák jelentős tapasztalatot szereztek a komplex utazási csomagok megszervezésében és szolgáltatásában, hiszen épp azok az utasok számíthattak teljes körű segítségre, akik utazási irodáknál foglalták le útjukat, ugyanis az irodák ügyfélszolgálata nem korlátozódik kizárólag a repülőjegyekhez kapcsolódó feladatokra, hanem intézik a szállások, transzferek módosítását, esetleges lemondását is.

Ráadásul az utazási irodák ügyfélszolgálata nem emelt díjas számokon érhető el.

Emellett az utazási irodák a légitársaságokkal ellentétben rendelkeznek vagyoni biztosítékkal, ami egy esetleges fizetésképtelen helyzet esetén is biztosítja az utazók biztonságát és hazajutását.

Az irodák valóban felszámolnak a munkájukért szolgáltatási díjat, ami figyelembe véve a 24 órás és valamennyi szolgáltatásra kiterjedő rendelkezésre állást, semmiképpen nem tekinthető aránytalannak. Ez a díj annak a szolgáltatásnak az ellenértéke, amit egy légitársaság adott esetben nem biztosít.

A MUISZ meggyőződése, hogy a teljes turisztikai ágazatot érintő jelenlegi válságban különösen fontos és ésszerű lenne az utazási irodákkal való partnerség, hiszen közös az érdek, az utasok minél színvonalasabb és biztonságosabb kiszolgálása.

Ennek fényében a MUISZ kifejezetten értetlenül és csalódottan áll a Wizzair közleménye előtt, melyet a Wizzair – a partnerség látszatának teljes hiányával – a MUISZ-szal előzetesen nem közölt, egyeztetést nem kezdeményezett.

A MUISZ teljes mértékben megérti mind a Wizzair, mind más, a turisztikai ágazatban jelen lévő vállalkozás csalódottságát és erőfeszítéseit a pandémia okozta válságban, azonban – ahogyan a múltban és a jelenben is – a jövőben is a partneri viszonyra és együttműködésre törekszik a fent említett célok elérése érdekében, hiszen egységes és összetartó turisztikai ágazatra van szükség a széthúzás és a dezinformálás helyett.

A Szövetség bízik abban, hogy csupán egy félreértés eredménye a Wizz Air közleménye és a helyzetet békés, partneri módon tudják rendezni a felek.

Magyar Utazási Irodák Szövetsége”

 

Előzmény

A Wizz Air augusztus 7-én közleményt adott ki, amely több online médiumban is megjelent. Ebben arra kérte az utasokat, hogy foglalásukhoz a légitársaság saját csatornáit válasszák, indoklásuk szerint a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozása miatt bevezetett utazási korlátozások gyakori változása miatt.

"A Wizz Air nem tud kapcsolatba lépni azokkal az ügyfelekkel, akik foglalásaikat utazási irodán keresztül intézik, mivel ezek az irodák saját hitelesítő adataikat használják a jegyek lefoglalására, és a légitársaságtól kapott értesítéseket ritkán továbbítják az utasoknak. Mindez azt eredményezi, hogy az ügyfelek fontos információkat nem kapnak meg járataik státuszáról" – írták.

A közleményben azt is hangsúlyozták, hogy az utasok a legkedvezőbb árakat közvetlenül a légitársaságnál érik el, "az utazási irodákon keresztüli foglalások drágábbak, mivel ezek a vállalatok jutalékot tesznek a Wizz Air díjaira" – fogalmaztak.