Vitatott új elnöke van az Air France-KLM-nek

Szerző: Veér Jenő

Forrás: turizmus.com

 2018. augusztus 17. 14:06

Turbulens előzmények után választották meg a kanadai Ben Smith-t, az Air Canada jelenlegi elnökét az Air France-KLM konzorcium jövőbeni vezetőjének.

Az egyesülés féléves jó eredményeinek fényében került sor ez új elnök megválasztására, a hagyományoktól eltérő módon. Az eddigiek során a „top man” mindig az Air France állományából, francia állampolgárságú légi közlekedési szakemberként került a konzorcium élére.

Ettől azonban a menedzsment most eltért, annak ellenére, hogy a komoly súllyal bíró holland és francia szakszervezetek keményen tiltakoztak ellene. A céget 1933 óta mindig francia állampolgárságú elnök. Smith, bár beszéli a francia nyelvet, de született kanadai. Az Air Canada jelenlegi első embere származásából adódóan is angol anyanyelvű, és a francia cég szerint igencsak nehezen ért majd szót az Air France hajózókkal és a földi kiszolgálókkal, valamint azok nagyon erős szakszervezeteivel. A bérezésről és a munkaviszonyokról szóló tárgyalások nézeteltérései jelenleg is sztrájkkal fenyegetnek.

Ben Smith, a vitatott kanadai elnök

Fotó: [forrás]

Pedig Smith 2015-ben egyértelmű sikerrel oldotta meg a kanadai légi utaskísérők fizetési és munkaidő problémáit, és neki sikerült a szakmában először tíz éves megállapodást kötni az érintettekkel és a szakszervezetekkel is. Mivel a francia légitársaság a kérdést politikai útra is terelte, a probléma Emmanuel Macron elnökhöz került. Az erőteljes nacionalista irányzat ellenére az elnöknek semmi kifogása nem volt a nem francia állampolgárságú jelölt ellen, annak ellenére, hogy a kandidátok között a cégen belül a KLM jelenlegi vezetője a holland Pieter Elberts és mások nevei is felmerültek.

A viharos tárgyalássorozat során kompromisszumos megoldás született. Az egyensúly látszólagos fenntartása érdekében a kanadai elnök mellett a holland KLM-vezér Elberts elnökhelyettes lett.

A francia szakmai sajtó jégtörésként tudta be a helyzetet. A La Liberation szerint veszélyes a példa, mert ismétlődhet, és később is előfordulhat, hogy francia cégeket nem hazai vezetők irányítanak. Attól is tartanak, hogy e miatt a nemzeti befolyás gyengülni fog.

Kapcsolódó cikkek

Beperelték a Ryanairt

2018. augusztus 16.