Víz alatti kerékpárgarázs épült Amszterdam központi pályaudvaránál

Forrás: turizmus.com

 2023. január 28. 15:55

Január 26-án az amszterdami központi pályaudvar új kerékpárparkolót nyitott meg, amelynek különlegessége – hatalmas kapacitásán kívül – az, hogy nem a földre vagy a föld alá, hanem egyenesen a víz alá épült.

A Stationsplein kerékpárgarázs a város legnagyobb kerékpárparkolójaként az úgynevezett „Open Harbourfront” alatt épült, és közel 7000 kerékpár tárolására alkalmas – írja dutchcycling.nl.

A víz alatti óriásparkoló közvetlen kapcsolatot biztosít a metróhoz és a központi pályaudvarhoz, megkönnyítve a bringás ingázók helyzetét, ráadásul a köztereken is megszűnhet a mindenhová odaláncolt bringák látványa.

Ahogy azt ebben a rövid videóban is látni, a garázs a tároláson kívül számos szolgáltatást is kínál, mint például a szervizelési lehetőség vagy kerékpárbérlés.

A mintegy 50 millió eurós beruházást hamarosan egy másik is követi, ugyanis a tervek szerint februárban is átadnak egy szintén futurisztikus tervezésű víz alatti kerékpárparkolót IJboulevard néven, amely 4000 kerékpárt tud majd befogadni.

A kerékpárparkolók másik érdekessége, hogy a tervezésben az Amszterdami Múzeum is részt vett, a panorámafalakra műalkotások is kerültek, valamint olyan graffitik, amelyek Amszterdam történelméről mesélnek.

(Címlapfotó: Facebook/Dutch Cycling Embassy)