Vízum nélkül vizit kínai nagyvárosokban

Forrás: MTI

 2013. november 26. 11:05

Jövő év január elsejétől hat kínai nagyvárosban nézhetnek szét vízum nélkül a turisták - köztük a magyar utasok - három nap erejéig.

A sok esetben többnapos adminisztrációt és anyagi kiadásokat megspóroló rövidtávú vízummentességet elsőként tavaly Peking és Sanghaj városa vezette be. A két nagyváros sikerén felbuzdulva idén dél-kínai Kuangcsou, valamint a közép-kínai Csengtu és Csungking is csatlakozott. Az országos turisztikai hivatal hét eleji bejelentése szerint pedig 2014 január elsejétől az észak-kínai Liaoning tartomány két városába, Talienbe és Senjangba is vízum nélkül nézhetnek szét időlegesen a külföldi turisták. A vízummentesség 72 órás tartózkodási jogot biztosít 45 állam - köztük Magyarország és 30 más európai ország - állampolgárai számára. A szabályok értelmében a városok nemzetközi reptereire érkezők előzetesen kiváltott vízum hiányában is három napos tartózkodásra jogosultak, amennyiben fel tudnak mutatni egy 72 órán belül felhasználható, harmadik országba szóló repülőjegyet. A hatóságok nem fogadják el a hazájukból érkező és az oda visszatérő turisták kérelmét, s a tartózkodás lehetősége legtöbb esetben kizárólag az adott városokra - mint például Peking vagy Sanghaj esetén-, illetve - mint például Kuangcsou esetén - az azoknak helyt adó tartományokra terjed ki.

 

A városok célja a vízummentességgel vonzerejük és az oda érkező külföldi turisták számának növelése. A statisztikák szerint a program sikeresnek bizonyul: a pekingi és sanghaji lehetőséget az év eleje óta több tízezer átutazó használta ki. A jövőben újabb városok nyitása várható, kínai sajtóértesülések szerint többek között a dél-kínai Kunming nyújtana betekintést - ma már csak jelképesen létező - városfalai mögé.