Vulkánkitörés: lezárták a nemzetközi repülőteret Balin

Forrás: express.co.uk

 2017. november 27. 13:54

Az összes induló és érkező járatot törölték a Denpasar Nemzetközi Repülőtéren Balin a Mount Agung vulkán kitörése miatt. A repülőtér további értesítésig zárva marad.

November 27-én helyi idő szerint reggel 7 órakor (grenwichi idő szerint délelőtt 11-kor) töröltek összesen 445 járatot, miután a Mount Agung vulkán füstöt és hamut lövellt ki. Mintegy 59.000 utas rekedt a szigeten. Köztük van az a kétezer ember, akinek a gépét vasárnap törölték: akkor 13 nemzetközi gépet nem engedtek felszállni, és nyolc nemzetközi gép nem tudott leszállni. Elsősorban a Jetstar és a Virgin légitársaságok Ausztráliába tartó gépei voltak érintettek. Közben kaotikus jeleneteket ábrázoló képek járták be az internetet: utasok állnak hosszú sorokban, és próbálják kitalálni, hogyan juthatnának haza. Világszerte turisták ezrei várakoznak más repülőtereken, akik úton voltak Bali felé. Több, eredetileg Balira tartó járatot irányítottak például az indonéziai Jakartába illetve a batteni Soekarno-Hatta Nemzetközi Repülőtérre. A Denpasar Nemzetközi Repülőteret leghamarabb kedden nyitják meg újra, miután értékelik a helyzetet.

Kedden döntenek arról, meg lehet-e nyitni a repülőteret

Kedden döntenek arról, meg lehet-e nyitni a repülőteret

Jelenleg kitelepítik az embereket a Mount Agung 10 kilométeres környezetéből. Összesen 100 ezer embernek kell elhagynia a környéket, reggelre 40 ezren ezt már megtették. Az indonéziai Brit Nagykövetség azt javasolja a turistákat, hogy viseljenek arcmaszkot, nehogy belélegezzék a hamut. A vulkán közelében a forró láva is problémát okozhat.