Wellness, egészségturizmus – minek nevezzelek?

Forrás: turizmus.com

 2019. május 13. 10:13

Ha egy nemzetközi fogalomtárhoz igazodnánk, könnyebb lenne eljuttatni a hazai egészségturisztikai kínálatot a nemzetközi piacra – írja a Turizmus Bulletin 2019/1-es számában megjelent tanulmányában Zsarnóczky Martin.

Az egészségturizmus folyamatait vizsgálva mára megfigyelhető, hogy a gyógyfürdők legnagyobb profitú bevételi forrásai nem az önálló fürdőbelépő jegyek, hanem a hozzájuk kapcsolódó, de külön, helyben is igénybe vehető, magas megtérülést hozó orvosi szolgáltatások, mint a plasztikai sebészet, a keringési betegségek gyógyászata, a szemészet, a meddőségi kezelések, illetve a professzionális fogászat – írja tanulmányában Zsarnóczky Martin.

A külföldi vendégek számára megtévesztő lehet, ha egy szolgáltató a klasszikus szállodai wellnesshasználatot (szauna, konditerem, medence) szolgáltatásként, orvosi jelenlétet is feltételező egészségturisztikai csomagban értékesíti vagy kínálja eladásra. Tekintettel a kedvező nemzetközi pozíció fenntartására, időszerűvé vált, hogy a hazai egészségturizmusban érdekeltek közös terminológiai szabványosítást végezzenek, amelynek keretében a szolgáltatási csomagok helyes elnevezése további sikereket indukálhat a kiélezett versenyben.

A budapesti Rudas fürdő wellnessrészlege

Fotó: Wikipedia

Szükséges lenne egy terminológiai szabványosítás a különféle szakmai elvárások és tartalmak mentén, mert ahány résztvevője van a folyamatoknak, annyiféle módon értelmezhető tartalommal használják ugyanazon fogalmakat. Sajnálatos módon ezeket az egységesítő szándékokat egyes félrecélzott marketingkampányok vagy állami szakpolitikai csoportok érdekérvényesítése bármikor felülírhatja. Egy nemzetközi fogalomtárhoz való igazodás vagy egy sztenderdizált terminológiai rendszer nagyban hozzájárulna a hazai egészségturisztikai kínálat nemzetközi piacra való eljuttatásához.

A régóta időszerű, szakmai ismérveket is magában foglaló turizmus törvény ilyen terminológiai részletekbe menő megalkotása és elfogadása nagyban segítené a turizmusban tevékenykedők igazodását, és az elvárható színvonal megfelelő alsó és felső határának kialakítását. A wellness, a prevenció, a rehabilitáció, az életmódváltás, a terápia pont annyira alkotják a jövő újabb lehetőségeit, mint a biotechnológiai kezelések, a mesterséges intelligencia-kutatások vagy az e-orvoslás.

Az eddig felhalmozott eredmények és egyéb terminológiai kutatómunka során szerzett tapasztalatok szakszerű kiértékelését követően szükséges lenne az Országos Egészségturizmus Fejlesztési Stratégia pontosítása, amihez a digitalizáció és az infokommunikációs fejlődés okán ma már sokkal egyszerűbb, rövidebb és érthetőbb információátadásra lesz szükség.

A tanulmány letölthető IDE kattintva.

A Turizmus Bulletin 2019/1-es száma elérhető ITT.