Wellnessturizmus, gyógyturizmus vagy egészségturizmus?

Forrás: turizmus.com

 2019. augusztus 22. 13:46

Az egészségturizmus térnyerésével olyan területeken is megjelent a turizmus, amelyek kívül esnek a korábban elfogadott fogalmi rendszeren. A Turizmus Bulletinben publikált cikk igyekszik tisztázni a fogalomrendszer pontatlanságait, illetve korrigálni a definíciókat.

Az egészségturizmus a kezdeti időket már meghaladta a fogalmak megalkotása terén is, ezért kialakulóban van egy viszonylag azonos értelmezés az egyes kifejezéseket illetően. Ám ez a viszonylagosság éppen elegendő ahhoz, hogy

a gazdasági életben és az oktatásban is félreértések és félreértelmezések keletkezzenek, amelyek aztán jogi, pénzügyi, vagy más negatív következményekkel járhatnak.

Ezért szükséges, hogy megalapozottan és hosszú távra szólóan megszülessen a mindenki számára érthető és használható fogalmak rendszere az egészségturizmus egyre bővülő területén – érvel a Turizmus Bulletin 2019/2-es számában megjelent tanulmányában Ruszinkó Ádám és Donka Attila.

Az egészségturizmus iránt nemzetközi szinten is nő a kereslet

Fotó: Pixabay

A szerzők javaslata a fogalmak használatára a következő: az egészségturizmus az egészségi állapot fenntartása, illetve annak javítása érdekében történő utazást és az azzal kapcsolatban igénybe vett szolgáltatások összességét jelenti. Részei a jelenlét/beavatkozás intenzitása fokozódásának sorrendjében: a wellnessturizmus, a gyógyturizmus és az orvosi (egészségügyi) turizmus.

A fogalmak megfelelő, egységes alkalmazása nagyban elősegíti, hogy a különböző szakterületek hatékonyan tudjanak együttműködni a turizmus alapinfrastruktúráját működtetőkkel, és minél teljesebb körben ki tudják szolgálni a továbbra is gyorsan növekvő, részben a turisták, részben a leendő szakemberek részéről mutatkozó igényeket.

A tanulmány letölthető IDE kattintva.

A Turizmus Bulletin 2019/2-es száma elérhető ITT.