Százezer fölött a wigo felhasználóinak száma

Forrás: turizmus.com

 2024. január 08. 14:02

Tavaly csaknem 30 százalékkal százezer fölé nőtt az AutoWallis Csoport autómegosztó szolgáltatásának ügyfélköre.

A Wallis Autómegosztó Zrt. tájékoztatása szerint a felhasználók egy 52 perces átlagos út alatt 15 kilométert autóztak 2023-ban, és ugyanúgy 8 millió kilométert tettek meg a kocsikkal, mint egy évvel korábban. A legnépszerűbb autónak a városi forgalomban toronymagasan a Fiat 500-as bizonyult, míg a hosszabb utakra főleg a Peugeot 3008-at választották a sofőrök.

A felhasználók örömmel ültek a flottában tavaly debütáló Peugeot 308-as volánja mögé is. A közkedvelt francia márka mellett az Opel Corsa-e is újonnan csatlakozott 2023-ban a wigo flottájába, amely így tovább fiatalodott: az év végére 1,2 évre csökkent az autók átlagéletkora.

Az elmúlt esztendő során közel 30 százalékkal nőtt a regisztrált felhasználók száma, és az utolsó negyedévben már meghaladta a 100 ezret. Még ennél is dinamikusabban teljesített az üzleti felhasználók szegmense: ügyfélszámban 33 százalékos, a megtett kilométereket tekintve pedig közel 10 százalékos volt éves szinten a növekedés.

A Magyarországon wigo néven megújult autómegosztó szolgáltatás tavaly október 24-én tért át az új márkanév használatára. Egyetlen éjszaka leforgása alatt indították el szolgáltatásukat: reggelre Budapest városa már az új köntösbe bújt autókkal találkozott, amelyeket már aznap délután ki is próbálhatott a megújult a wigo carsharing alkalmazásban.

Százezer fölé nőtt a wigo regisztrált felhasználóinak száma itthon

Fotó: wigo/Facebook

Koralewsky Márk, a wigo carsharing vezérigazgatója szerint az új márka bevezetése még inkább személyre szabottabb ügyfélélmény biztosítását teszi lehetővé a hazai piacon, továbbá – a felhasználói visszajelzésekre építve – egyebek közt több kedvezményt és rugalmas, automatizált csomagválasztást is biztosít. A wigo carsharing innovációs törekvéseit és az új szolgáltatások bevezetését nem titkoltan részben arra a megújult és stabil háttérre alapozza, amelyet az AutoWallis Csoport nyújt.

A vezérigazgató szerint szeretnék fenntartani az elmúlt évek növekedési ütemét, amelyet az alapoz meg, hogy egyre többen ismerik fel: Budapest és az agglomeráció is élhetőbbé válik az autómegosztás terjedésével. Mivel egyetlen megosztott autó akár hét-tíz saját használatú járművet is képes kiváltani a városi forgalomban, kiterjedtebb használatuk egyszerre jelent kevésbé intenzív forgalmat, több parkolóhelyet és kevésbé szennyezett levegőt. A carsharing népszerűsítéséhez a wigo kijelölt parkolók létrehozásával is hozzájárul, jellemzően a nagy fővárosi bevásárlóközpontokban. Ezeken kívül közel 100 km2-es szolgáltatási területét folyamatosan bővülő külső zónák egészítik ki egyebek között Budakalászon, Budaörsön, Dunakeszin és Érden.

Számos nyugat-európai tapasztalat bizonyítja, hogy a rendkívüli rugalmas carsharing a közösségi közlekedés egyéb eszközeivel összehangolva képes a leghatékonyabban működni. A városi közlekedési infrastruktúrába történő integrációt még relevánsabbá teszi, hogy minél több pénzbe kerül a saját autó beszerzése és fenntartása, annál költséghatékonyabbá válik az autómegosztás.