Ingyenesen szűrte a debreceni repülőtér utasait a Wizz Air

Forrás: turizmus.com

 2020. december 18. 10:48

A debreceni repülőtéren Magyarországon első alkalommal tett lehetővé PCR-alapú Covid-19 tesztelést a Wizz Air az Eindhovenből érkező járata utasainak.

A Smart Covid Center segítségével térítésmentesen letesztelték a Wizz Air december 17-i Eindhovenből Debrecenbe érkező járatának utasait. Az önkéntes PCR-szűrés mindössze néhány percig tartott és az utasok 12 órán belül meg is kapják a teszt eredményét, így negatív eredmény esetén jelentősen lerövidíthetik a hazai, 10 napos hatósági karanténjuk hosszát – közölte a légitársaság.

Tájékoztatásuk szerint a repülés továbbra is a legbiztonságosabb közlekedési mód, a repülőgépek szellőztető berendezéseinek és a légitársaság által már májusban bevezetett szigorúbb egészségügyi óvintézkedéseknek köszönhetően bizonyítottan még egy utas sem fertőződött meg a Covid-19 vírussal a Wizz Air járatain.

A Wizz Air egyetért az Európai Unió Repülésbiztonsági Ügynöksége (EASA) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) értékelésével, mely szerint az utazók alacsonyabb kockázatúak származási országuk lakosságához képest, ezért nem szabad magas kockázatú egyénekként kezelni őket. Továbbá, ha olyan célállomásra utaznak, ahol a származási országához képest ugyanolyan vagy nagyobb az átvitel kockázata, nem szabad őket másként kezelni, mint a rendeltetési ország helyi lakosságát.

Érkező utasok várakoznak a Debreceni Nemzetközi Repülőtéren a Wizz Air által biztosított ingyenes koronavírus-tesztelésre

Fotó: MTI / Balázs Attila

A rendszeres, tömeges reptéri teszteléssel tovább csökkenthető a fertőzés esélye, lerövidíthető a karantén, ami nemcsak az utazók életét könnyíti meg, de pozitív hatást gyakorol az érintett országok és régiók turizmusára és így gazdaságára is – olvasható a közleményben.