Wizz Air: overbooking és emberi tényező

Szerző: Vajk Brigtta

Forrás: turizmus.com

 2018. szeptember 28. 14:13

Nagy port kavart a szakmában és a sajtó is foglalkozott vele, hogy szeptember 26-án a Debreceni reptéren, a Wizz Air Tel-Aviv-i járatának indulásakor találomra emeltek ki két embert egy 29 fős csoportból mondván, ők nem utazhatnak el, mert túlfoglalás történt.

Rövid idő alatt botrány kerekedett, még a rendőrséget is kihívták. Végül a gép felszállt, s a csoportból csak 27-en indulhattak el Izraelbe.

Megbonthatnak-e egy csoportfoglalást, amihez rengeteg program, szállásfoglalás tartozik? Milyen esélyeik vannak a lemaradt utasoknak a peres eljárásban? Hogyan nyilatkozik a Wizz Air az ügy kapcsán? – minderről olvassák lenti összeállításunkat.

Darai-Nagy Judith, az érintett csoport utazását szervező Smart Travel ügyvezető igazgatója úgy véli, hogy a Wizz Air nagyon súlyos szabálysértések sorozatát követte el mind szakmailag, mind emberileg. A hiba hatalmas, hiszen – bár a légitársaságoknál bevett gyakorlat a gépek túltöltése – ebben az esetben egy csoportfoglalást bontottak meg önkényesen, ráadásul két családot akartak szétválasztani, teljesen figyelmen kívül hagyva minden emberi tényezőt (eredetileg egy kislány mellől az édesanyját akarták leszállítani, végül egy házaspár maradt itthon).

Pontos EU-szabályozás vonatkozik arra az esetre, ha overbooking történik – magyarázza a szakember. Ilyenkor a légitársaságnak önkénteseket kell keresniük, ráadásul az egyénileg utazók köréből, csoportot nem bonthatnak meg. A gyakorlat ez idáig úgy működött – minden más légitársaság esetében –, hogy találtak mindkét félnek kielégítő megoldást, hiszen ilyenkor a légitársaság köteles megfelelő kártérítést fizetni, valamint arra az esetre ellátást biztosítani, ha például külföldről nem tud hazajönni valaki. Olyan is előfordul ilyenkor, hogy a légitársaság egy másik – vele szövetségben működő – társaság fedélzetén talál helyet az adott desztinációra. De mivel a Wizz Air semmilyen légi szövetségnek nem tagja, ez a megoldás fel sem merülhetett. Darai-Nagy Judith mindenképpen a dolog emberi oldalát szeretné hangsúlyozni, hiszen komoly törést okozott az Izraelbe utazó magyar vallási közösség életében, hogy két társukat nélkülözniük kellett a ritka rendezvényen. Ez már nem az az élmény lett, amire hónapok óta készültek. Az irodavezető azt is elmondta, hogy az ügy kapcsán még az ő hitelük is romlott, mert az irodát okolta a légitársaság – s az utasok előtt próbálta besározni – mondván, hogy nem csekkolta be őket időben, pedig azt – a Wizz Air szabályzatának megfelelően – 2 nappal az indulás előtt megtették. A szakember szerint a kártérítés teljesen jogos lesz az itthon ragadt utazóknak, kérdés csupán, hogy ez milyen hosszadalmas jogi procedúrát von maga után, és az erkölcsi kárt hogyan lehet ilyenkor orvosolni.

Megbonthatnak-e egy csoportfoglalást, amihez rengeteg program, szállásfoglalás tartozik?

Fotó: pixabay

 

Dr. Salamon András utazási szakjogász véleménye is az, hogy az önkényes kiemelés jogellenes, és személyiségi jogot is sért. A 261/2004/EK rendelet alapján, ha a légitársaság túlfoglalta magát, akkor először önkénteseket(!) kell keresni, akik önszántukból, valamilyen kedvezmény fejében lemondanak az utazásukról. A kedvezményt (ingyenjegy, stb.) a légitársaságnak kell felajánlania, de hogy ez mi lehet, arról a jogszabály nem rendelkezik.

Ha nincs önkéntes, akkor a légitársaság annak, aki a túlfoglalás miatt nem tudott repülni, kártalanítást köteles fizetni (ez 250, 400 vagy 600 euró), az utas döntése alapján vagy visszatéríti a jegy árát, vagy ingyen átfoglalja azt, és ha kell, akkor szállodai elhelyezésről, transzferről és étkezésről köteles gondoskodni.

A jogorvoslási menet az, hogy először be kell nyújtani a kártalanítási igényt (és kártérítési igényt is, ha van ilyen) a Wizz honlapján keresztül, ezt csak az utas teheti meg. Amennyiben a légitársaság elutasítja a követelést, akkor fizetési meghagyást kell ellene benyújtani, az utasnak mindenképpen nyert ügye van! Érdemes a fogyasztóvédelmi hatóságnál is bejelenteni az esetet.

Salamon András ugyanakkor arra a tapasztalatára is felhívja a figyelmet – mivel eddig több mint száz utast képviselt különböző légitársaságok ellen –, hogy átlagban az adott járat utasainak maximum 10, de inkább 5%-a járja végig a követelésének érvényesítését. Az uniós átlag sem sokkal jobb, kevesebb mint 20% érvényesíti jogait. Így aztán a légitársaságok joggal mondhatják, hogy az önkényes és erőszakos magatartásukat úgyis eltűrik az utasok, ezért minek változtassanak?

A Wizz Air elnézést kér az érintettektől a kellemetlenségért, s az alábbi rövid közleményt juttatta el szerkesztőségünkhöz a szeptember 26-i Debrecen–Tel-Aviv-járattal kapcsolatosan:

A légiközlekedésben szokásos gyakorlatnak és a vonatkozó fogyasztóvédelmi előírásoknak megfelelően a Wizz Air legnépszerűbb útvonalain lehetséges kismértékű túlfoglalás annak érdekében, hogy a lehető legtöbben tudjanak utazni akkor is, ha egyes utasok nem jelennek meg.

Abban a rendkívül ritkán előforduló esetben, amikor minden utas megjelenik, egyes utasoknak későbbi járatra kell átfoglalniuk jegyeiket. Ez történt szeptember 26-án, szerdán a Wizz Air W6 7899 számú Debrecen–Tel-Aviv-járatán is, ahol a vonatkozó jogszabályoknak és a légitársaság szabályzatának megfelelően érintett utasainkat a helyszínen tájékoztatták a lehetőségekről: átfoglalhatják jegyüket egy későbbi járatra, teljes visszatérítést igényelhetnek, vagy a foglalás összegének 120%-át kérhetik WIZZ számlájukra történő jóváírás formájában. A Wizz Air őszintén elnézést kér minden érintett utastól az esetleges kellemetlenségért.”