WTM: Boris Johnson, Váradi József és a kínai utazók

Szerző: Szántó Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2019. november 06. 12:55

A napokban zajlik a világ egyik legnagyobb turisztikai szakvására, a londoni WTM. Az idei rendezvényt november 4-én Boris Johnson brit miniszterelnök nyitotta meg.

Boris Johnson beszédében felidézte, hogy tíz évvel ezelőtt még londoni főpolgármesterként köszöntötte a vásár résztvevőit. „Azóta a brit turizmus robbanásszerűen fejlődött az ország minden szegletében" – hangsúlyozta.  „London a világ első számú úti céljává vált, a British Múzeum pedig annyi látogatót fogad évente, mint egy európai állam – és vagyok annyira diplomatikus, hanem nem nevezem meg az országot" – emelte ki sajátos stílusában a miniszterelnök.

 

Nem félnek a Brexittől

Nicky Morgan, a digitális, kulturális, média- és sportügyekért felelős brit miniszter azt hangsúlyozta, hogy a turizmus 68 milliárd fonttal járul hozzá az Egyesült Királyság gazdaságához. Az ágazat 1,6 millió munkahelyet teremt. Tavaly 38 millió külföldi látogatót fogadott az Egyesült Királyság, a turizmusból származó bevételek elérték a 22,7 milliárd fontot.

Nicky Morgan: A turizmus 68 milliárd fonttal járul hozzá az Egyesült Királyság gazdaságához

Fotó: WTM

A Brexitről szólva elismerte, hogy a kilépés hatással lehet az ágazatra. „Elhagyjuk az Európai Uniót, de nem fogunk olyan határokat létrehozni, amelyek távol tartják tőlünk a külföldieket. Igyekszünk ezt minél zökkenőmentesebben megoldani, nem lesz szükségük vízumra például az EEAA-államok és Svájc polgárainak."

 

Kis hírek a nagyvilágból

A vásár első napján az Atout France francia idegenforgalmi hivatal és az easyJet hároméves partnerséget írt alá, amelynek értelmében növelni fogják a Franciaországba utazó brit és német turisták számát. A közös desztinációs promóció évi egymillió eurós büdzséből valósul meg.

A vásár ünnepélyes megnyitója a díszvendég Sri Lanka delegációjával

Fotó: WTM

A vásár színpadán szerepelt Srí Lanka londoni nagykövete, Manisha Gunasekera is, aki elmondta, hogy céljuk újraépíteni és még jobbá tenni turizmusukat a hat hónappal ezelőtti merényletek után. Hozzátette, hogy országa turizmusa gyorsan kilábalt a krízishelyzetből.

A görög turisztikai miniszter, Harry Theoharis bemutatta országa 10 évre szóló turizmusfejlesztési programját, amely figyelembe veszi a fenntarthatósági szempontokat is. A fejlesztések középpontjában a minőség, a fenntarthatóság és az eredetiség áll, a végső cél, hogy Görögország a világ egyik első számú fenntartható úti célja legyen.

 

Hilton: a globális terjeszkedés folytatódik

A vásár színpadán a későbbi napokon a szakma elismert képviselői is előadást tartottak. A Hilton vezérigazgató-helyettese, Simon Vincent azt hangsúlyozta, hogy a fapados légitársaságok előretörése és a középosztály erősödése miatt különösen Kínában egyre nő a kereslet a szállodamárkák iránt. A befektetők is egyre jobb üzleti lehetőséget látnak szállodák építésében.

A lánc 516 szállodát üzemeltet világszerte 17 márkanév alatt ma már, pedig 2006-ig csupán a Hilton márka működött az USA területén kívül. Aztán 2007-ben jött a Blackstone magántőke-befektető, és 26 milliárd dollárért megvásárolta a csoportot, majd elkezdődött a nemzetközi terjeszkedés, a tőzsdére vitel, végül tavaly a befektető ki is szállt a cégből.

Ma már a Motto, Hampton, Doubletree, Conrad és Waldorf Astoria is világszerte megtalálható márkák, a Hilton Honors törzsutasprogram több mint 100 millió tagja pedig örömmel veszi igénybe ezeket a házakat, gond nélkül váltogatva a különböző brandekhez tartozó házakat. A lánc a jövőben nagy növekedés elé néz Szaúd-Arábiában és Törökországban, hangsúlyozta.

Az idén 100. születésnapját ünneplő Hilton története során számos dologban volt az első: a csokis brownie, a Pina Colada és a Waldorf saláta, a légkondicionálás és a szobaszerviz mind náluk volt először.

 

Váradi József: Nem vagyunk jótékonysági intézmény

A vásár színpadán adott elő az európai fapados légitársaságként bemutatott Wizz Air alapító vezérigazgatója, Váradi József a társaság látványos sikeréről.

Váradi József is előadott a WTM színpadán

Fotó: WTM

Váradi elmondta, hogy tavaly 292 millió eurós nyereséget ért el a cége, ugyanakkor a légi közlekedési ágazatban bármikor elromolhat valami, és erre fel kell készülni.

„Nem vagyunk jótékonysági intézmény. Pénzt akarunk csinálni, stratégiailag nyereségesnek kell lennünk. Minden egyes útvonalunknak nyereséget kell termelnie" – fogalmazott.

A légitársaság egy évvel ezelőtt hozta létre brit leányvállalatát, amely Váradi szerint az első nap óta nyereségesen működik. A Brexit Váradi szerint lehetőséget jelent. „ A kilépésről történő szavazás óta 60%-kal növeltük kapacitásainkat az Egyesült Királyságban. Történhet bármi, számunkra a brit piac nagyon fontos marad" – hangsúlyozta.

Imádják Európát a kínaiak

A WTM-en szóba került a kínai turizmus alakulása is. Egy panelbeszélgetésen kiderült, hogy aki kínai turistákkal akar foglalkozni, annak kell egy speciálisan erre a piacra kifejlesztett weboldal és nyelvtudás is szükséges, mivel egyre nagyobb számban jönnek egyéni turisták Kínából.

Tavaly a kínaiak 150 millió alkalommal utaztak külföldre, ők költötték el a legtöbb pénzt a határaikon túl, 277 milliárd dollárt, ami a duplája az amerikaiak, négyszerese a britek költésének, és pont hatszor annyi, amennyit a franciák vernek el az útjaik során.

Míg korábban meghatározó volt a csoportos utazás, ma már 56%-uk egyénileg megy külföldre. 1,2 milliárd kínai használja a WeChat alkalmazást, melyen keresztül akár közvetlenül a turisztikai szolgáltatóknak is le tudják foglalni a kinézett szállást, programot. Az alkalmazáson keresztül fizetnek is, erre a szolgáltatóknak fel kell készülniük.

Legnépszerűbb úti céljaik: Thaiföld, Japán, Vietnam, Szingapúr, Indonézia, Malajzia, USA, Kambodzsa, Oroszország s Fülöp-szigetek. Néhány európai úti cél ötszörösére tudta növelni a kínai turisták számát az utóbbi időben, ezek közé tartozik Horvátország, Lettország és Szlovénia.

Tom Jenkins, az Európai Tour Operatorok Szövetségének vezérigazgatója szerint ugyanakkor fölösleges a turisztikai szolgáltatóknak direktben megszólítani a kínai turistákat, mivel a legnagyobb növekedés még mindig az először érkező kínai turisták körében tapasztalható, akik a legnépszerűbb európai desztinációkat – London, Párizs, Róma – keresik fel nagyobb turistacsoportok tagjaiként.

Magyarország idei megjelenéséről a WTM-en itt olvashatnak.

Kapcsolódó cikkek