WTM London: még 2022-re sem vár teljes felépülést az utazási szakma fele

Szerző: Kaszás Fanni

Forrás: turizmus.com

 2021. november 02. 16:22

November 1. és 3. között London válik a világ turizmusának központjává: elindult a World Travel Market (WTM) szakmai vásár személyes jelenléttel megrendezett része, amelyre mintegy 100 országból érkeztek kiállítók, szakmai vásárlók pedig 141 országból és régióból.

A kiállítási területre kizárólag védettségi igazolással lehet belépni, az arcmaszk használata azonban csupán erősen ajánlott. A koronavírus járvány miatt azonban a szervezők és a sajtó szerint is kevesebben vettek részt az eddigi napokon, kevesebb stand is szerepelt a vásáron, amelynek idén a hivatalos rendezvénypartnere Szaúd-Arábia.

A későbbiekben, november 8-tól azonban azok számára is elérhetővé válik a WTM, akik személyesen nem tudtak ott lenni: ekkor indul ugyanis a kétnapos virtuális vásár, ahol szintén lehet szakmai kapcsolatokat építeni.

 

A nyaralás a tehetősek kiváltsága lesz?

A kiállításon kívül a WTM programjában szakmai fórumok is helyet kapnak, csakúgy, mint a korábbi években. Ezeken a turizmus jövőjét és jelenét tárgyalják, illetve a legfrissebb kutatási eredményeket osztják meg. Természetesen idén a két legnagyobb kérdéskör, ami szóba került, a koronavírus hatása és a Brexit utáni kilátások a turizmusban.Az iparági szakemberek például egy új kutatás alapján nem tudnak dűlőre jutni abban a kérdésben, hogy vajon a jövőben csak a tehetősek engedhetik-e meg maguknak a nyaralást. A világ minden tájáról mintegy 1000 szakembert kérdeztek meg arról, hogy a világjárvány következtében széles körben várt áremelkedés milyen hatással lesz a teljes piacra.

A válaszadók valamivel több mint fele (51%) aggódott amiatt, hogy az utazás a gazdagok privilégiumává válik, 49% pedig nem értett ezzel egyet. Egyharmaduk (35%) szerint az árak várhatóan 1% és 20% közötti mértékben emelkednek majd az idei évhez képest, néhányan azonban inkább árcsökkenésre számítanak: 15%-uk 1% és 20% közötti mérsékelt árcsökkenést jósol, míg 9%-uk azt mondta, hogy az árak jelentősen, akár több mint 20%-kal csökkennek majd. A megkérdezettek körülbelül ötöde (22%) arra számít, hogy az árak változatlanok maradnak.

wtm

November 8-tól azok számára is elérhetővé válik a WTM, akik most személyesen nem tudtak ott lenni: ekkor indul a kétnapos virtuális vásár

Fotó: World Travel Market London

Fontos kérdés az is, hogy vajon mikorra tér vissza a turizmus a koronavírus előtti szintre. Tízből négy vezető utazási szakember úgy gondolja, hogy a 2022-es foglalási volumen az egész iparágban eléri vagy meghaladja majd a 2019-es szintet. A megkérdezettek 26%-a bízik abban, hogy a 2022-es iparági foglalások a 2019-es évhez hasonlóak lesznek, 14% pedig arra számít, hogy 2022 meghaladja a Covid-19 kitörése előtti utolsó normális év teljesítményét. Nem mindenki számít azonban 2022-ben fellendülésre. A minta csaknem fele (48%) úgy véli, hogy az ágazat elmarad majd a 2019-es évtől, 11% pedig bizonytalan.

 

Repülő helyett inkább autóval utazunk

Korábban is több kutatásban megjelent, hogy a koronavírus következtében változtak utazási szokásaink. A legtöbben a repülő helyett inkább az autót választják utazásaik során és inkább belföldön, vagy szomszédos országokban terveznek utakat, mint nehezebben elérhető desztinációkban.

Ez a tendencia a WTM-en közzétett kutatás szerint 2022-ben is folytatódik majd: továbbra is sokan választják a másokkal való érintkezés elkerülésére az autós utazást. Az 1000 brit fogyasztó körében végzett kutatásból kiderül, hogy legtöbben Walesben (66%) és Nyugat-Közép-Angliában (61%) választanák az autós nyaralást. A kutatás szerint a fiatalabb generációk hajlanak leginkább a kocsival utazás felé. A 18-21 évesek 62%-a, a 22-24 évesek 58%-a, a 25-34 évesek 63%-a és a 35-44 évesek 59%-a mondta azt, hogy a Covid-járvány miatt nagyobb valószínűséggel utaznak autóval, és korlátozzák a másokkal való érintkezést.

 

Előretör a városlátogató turizmus

Azonban, míg a hosszabb nyaralásokat inkább kocsival oldják meg az utazók, addig a repülőtársaságoknak és nagyobb városoknak a csökkenő üzleti utazások mellett is lehet egy jó célcsoportja: a rövid városnézésre érkezők. A WTM Industry Report 1000 fogyasztó megkérdezésével készült felmérése szerint 648-an terveznek külföldi nyaralást 2022-ben – és a városok a második legnépszerűbb választásnak számítanak a tengerpartok után. Az, hogy a válaszadók 30%-a szeretne jövőre városlátogatásra menni, lendületet adhat a szállodatulajdonosoknak és a légitársaságoknak Európa-szerte, akiket súlyosan érintett az üzleti utazások és rendezvények drasztikus visszaesése a világjárvány közepette.

Természetesen a londoni rendezvényen arról is szó esett, vajon hogyan érinti majd a turizmust a britek kilépés az Európai Unióból. A Brexit globális utazási iparágra gyakorolt teljes hatása még nem érezhető, de 700 vezető szakembert megkérdeztek, mire számítanak a jövőben. A legtöbb problémát az útlevelek lejárati idejével, a vezetői engedélyekkel, a biztosításokkal, az üdülőhelyi személyzet csökkenő létszámával, a repülőtéri hosszabb belépési sorokkal kapcsolatban várják a következő évben is.