Nyolcmillió új munkahelyet vizionál az európai turizmusban a WTTC tíz éven belül

Forrás: turizmus.com

 2022. május 11. 12:03

A globális turisztikai magánszektort képviselő Turisztikai Világtanács (WTTC) legutóbbi gazdasági hatásjelentése szerint közel nyolcmillió új munkahely jöhet létre a turizmus területén Európában a következő tíz év során.

Az előrejelzés szerint a turisztikai ágazat éves növekedési átlaga a következő tíz év során 3,3% lesz, ami a duplája az európai gazdaság átlagosan 1,5%-os növekedési ütemének.

Julia Simpson, a WTTC elnök-vezérigazgatója így kommentálta az adatokat: „ Az európai turisztikai szektor lendületesen lábal ki a válságból. Az előrejelzések szerint akár nyolcmillió új munkahely is létrejöhet az ágazatban a következő tíz év során. A szektor teljesítménye a jövő év vége felé érheti el a pandémia előtti szintet a folyamatosan növekedés eredményeként.

2021-ben az ágazat helyreállása lassabb volt, mint vártuk az omikron vírusvariáns megjelenése és az erre adott lezárások hatására. A lezárások nem állították meg a vírus terjedését, viszont negatív hatással voltak a gazdaságokra és az ágazatban dolgozók megélhetésére" – nyilatkozta a szakember.

Biztatóak az európai turizmus kilátásai a következő tíz év során

Fotó: 123rf.com

A WTTC elemzése szerint 2021-ben Európában 4,7%-kal nőtt a turizmus ágazatban foglalkoztatottak száma, míg egy évvel korábban még 12,5%-kal csökkent ez a szám. A turizmus a leggyorsabban Európában bővült tavaly. Ez annak is köszönhető, hogy egyes kiemelt desztinációkban, például Görögországban, Törökországban és Olaszországban 75, 61, illetve 59%-kal nőtt tavaly a turisták száma.

A WTTC szerint az uniós Covid-igazolvány sikeres bevezetése hozzájárult a turizmus gyors újraindulásához. 1,7 milliárd ilyen igazolványt adtak ki a tagállamok a mai napig.