A WTTC és az ETC megkongatta a vészharangot az 1,2 millió betöltetlen állás miatt

Forrás: turizmus.com

 2022. július 20. 15:16

Az Utazási és Turisztikai Világtanács (WTTC) és az Európai Utazási Bizottság (ETC) arra figyelmeztet, hogy az utazási és turisztikai szektor fellendülése komoly veszélybe kerülhet, ha csaknem 1,2 millió munkahely marad betöltetlen az EU-ban.

A munkaerőhiány az utazási irodai szegmenst sújtja leginkább, ahol az állások 30%-a betöltetlen – hívja fel a figyelmet legújabb elemzésében a WTTC, és azt sem rejti véka alá, hogy sürgős intézkedésekre van szükség.

Mint emlékeztetnek, 2020-ban, amikor a világjárvány a tetőfokára hágott, a turisztikai ágazatban EU-szerte csaknem 1,7 millió munkahely szűnt meg. 2021-ben, amikor az országok sorra enyhítettek az utazási korlátozásokon és az utazók bizalma is visszatért, 30,4%-kal javult az ágazat közvetlen hozzájárulása az EU gazdaságához, aminek olyan pozitív hozadéka is volt, hogy több mint 570 ezer munkahelyet állítottak vissza.

Az előrejelzések szerint idén tovább gyorsul az ágazat fellendülése, már-már eléri a pandémia előtti szintet, és várhatóan 32,9%-os növekedést fog mutatni közvetlen hozzájárulása az EU gazdaságához.

Az utazási irodai szegmensben közel minden harmadik állás betöltetlen

Fotó: 123rf.com

Julia Simpson, a WTTC tavaly májusban kinevezett elnök-vezérigazgatója azonban rámutat egy sürgősen orvosolandó problémára: bár a turizmusban a legerősebb fellendülés – a világátlagot megelőzve – Európában mutatkozott 2021-ben, a jelenlegi drasztikus munkaerőhiány mégis késleltetheti ezt a tendenciát, és további nyomást gyakorolhat a már amúgy is nehéz helyzetben lévő ágazatra.

A szakember véleménye szerint a kormányoknak és a magánszektornak össze kell fogniuk, hogy a legjobb lehetőségeket biztosítsák mindazoknak, akik az utazási szektorban kívánják a karrierjüket építeni.

Míg az utazási irodai szegmensben közel minden harmadik állás betöltetlen, addig a légi közlekedést és a szálláshelyeket 21, illetve 22%-os létszámhiány sújtja. Ez szintén jelentős szám, minden ötödik állásra szakembert keresnek.

A WTTC és az ETC – melyek együttesen a nemzetközi turizmus mielőbbi helyreállásán dolgoznak a maguk területén – a hat legsürgetőbb lépést a probléma orvoslására az alábbiakban látja:

  1. Az országokon belüli és a határokon átnyúló munkaerő-mobilitás megkönnyítése, valamint az együttműködés erősítése minden szinten, főként a vízumok és munkavállalási engedélyek biztosítása révén.
  2. A rugalmas és a távmunkavégzés lehetővé tétele, különösen, ha az utazási korlátozások továbbra is akadályozzák a munkavállalók határokon átnyúló szabad mozgását.
  3. Az ágazat pályaválasztási vonzerejének erősítése – kiemelt tekintettel a karriernövekedési lehetőségekre – biztonságos, tisztességes, eredményes és értelmes munka, valamint szociális védőháló biztosításával.
  4. A munkavállalók továbbképzésének és/vagy átképzésének biztosítása.
  5. Szakképzési és gyakornoki programok létrehozása és népszerűsítése ezt támogató hatékony politikákkal, valamint az állami és magánszektor együttműködésével.
  6. Innovatív technológiai és digitális megoldások alkalmazása a mindennapokban a biztonságos és zökkenőmentes utazás, valamint a jobb ügyfélélmény érdekében.

Luis Araujo, az ETC elnöke hangsúlyozta: „Európa, mint a világ vezető és legversenyképesebb turisztikai célpontja, elkötelezett amellett, hogy a legfenntarthatóbb turisztikai célponttá váljon. Az ikerátmenet (zöld és digitális) célja azonban csak akkor valósul meg, ha sikerül tehetségeket bevonzani a turizmusba és meg is tartani őket a szektorban. Ez az egyik legnagyobb kihívás az ágazat számára, ami összehangolt, többszintű és közös (állami és magán) megoldásokat igényel.”