WTTC: Minden eddigi rekordot megdönt idén a globális turizmus

Forrás: turizmus.com

 2024. április 05. 12:42

Az Utazási és Turisztikai Világtanács (WTTC) előrejelzése szerint az utazási és turisztikai szektor 2024-ben minden eddigi rekordot megdönt, az ágazat globális gazdasági hozzájárulása 11,1 billió dollár lesz. Tíz éven belül a munkavállalók 12,2 százaléka a turizmusban dolgozik majd.

A WTTC 2024-re vonatkozó gazdasági hatásvizsgálata szerint a globális utazási és turisztikai ágazat túlszárnyalja a járvány előtti adatokat: a világon minden 10 dollárból egyet a szektor fog megtermelni, ezzel pedig a világgazdaság egyik hajtóerejévé válna. A turisztikai szervezet szerint idén az általuk megvizsgált 185 országból 142-ben a turizmus felül fogja múlni a korábbi nemzeti rekordokat.

Az Oxford Economic-kal közösen készített hatásvizsgálat szerint az ágazat világszerte mintegy 348 millió munkahelyet biztosít majd 2024-ben, ami 13,6 milliós növekedést jelent a 2019-es csúcshoz képest.

Idén a nemzetközi látogatók költése várhatóan megközelíti majd a 2019-es rekordévet, ezzel elérve az 1,89 billió dollárt, míg a belföldi turisták az előrejelzések szerint 5,4 billió dollárt költenek majd, ami több mint bármely eddigi évben.

 

2023-ban a rekordév nyomába ért a turizmus

A gazdasági bizonytalanságok és a geopolitikai megrázkódtatások ellenére tavaly is virágzott az ágazat, elérte a pandémia előtti csúcspontját, bizonyítva rugalmasságát és a világgazdaságban betöltött kritikus szerepét. A globális GDP 9,1 százalékát képviselve, a szektor pénzügyi lábnyoma 2023-ban több mint 9,9 billió dollárral a legnagyobb volt 2019 óta, mindössze 4 százalékkal maradva el a rekordévtől.

2024-ben a globális turizmus felülmúlja a pandémia előtti rekordévet a WTTC szerint

Fotó: 123rf.com

 

Az ágazatban emellett további 27,4 millió fővel nőtt a munkaerő-állomány, így már összesen 330 millió munkahelyet biztosít az utazás és a turizmus világszerte. A nemzetközi költések 33,1 százalékkal nőttek, elérve az 1,63 billió dollárt, míg belföldi költések több mint 18 százalékkal növekedtek, megközelítve az 5 billió dollárt.

A növekedés annak ellenére következett be, hogy a világ két legnagyobb turisztikai piacán, Kínában és az Amerikai Egyesült Államokban jóval lassabb volt a nemzetközi turisztikai kiadások emelkedése. Tavaly az Egyesült Államokban a nemzetközi kiadások több mint negyedével, míg Kínában csaknem 60 százalékkal maradtak el a 2019-es csúcsértéktől.

Julia Simpson, a WTTC elnök-vezérigazgatója elmondta: "Ez már nemcsak a rekordok megdöntéséről, a fellendülésről szól, hanem arról is, hogy az ágazat néhány nehéz év után ismét a legjobb formáját hozza, munkahelyek millióit létrehozva és jelentős gazdasági lökést adva az országoknak. A szektornak szüksége van arra, hogy az amerikai és a kínai kormány támogassa a nemzeti utazási ágazatát, különben a két ország turizmusa továbbra is küzdeni fog, miközben más országokba egyre több nemzetközi látogató érkezik" – mondta az elnök-vezérigazgató.

 

Óriási lesz a növekedés a következő évtizedben

Előre tekintve a WTTC ígéretes jövőt jósol a következő évtizedre, amelyet erőteljes növekedés és páratlan karrierlehetőségek jellemeznek majd. Az ágazat 2034-re óriási 16 billió dolláros értékkel fog hozzájárulni a világgazdasághoz, ami a teljes gazdaság 11,4 százalékát teszi ki.

Az iparág munkahelyteremtő ereje is óriási lesz, világszerte 449 millió embernek biztosíthat majd munkát, ezzel a munkaerő közel 12,2 százaléka dolgozik majd a turizmusban – vetíti előre a nemzetközi szervezet.