Zalakaroson sportnap, Badacsonyban traktorpáholy várta a Giro-szurkolókat

Szerző: Gulyás J. Attila

Forrás: turizmus.com

 2022. május 08. 18:04

Kaposvárról rajtolt el és Nagykanizsa érintésével tizenhat észak-balatoni településen haladt át vasárnap a Giro d’Italia harmadik magyarországi etapja. Zalakaroson színes sportnap, Badacsonyban pedig egy különleges szurkolói helyszín várta a bringasport szerelmeseit.

A 176 fős mezőny lassú rajttal (a városban még nem volt verseny) indult ma, nem sokkal 12 óra után Kaposvárról, hogy letekerjék az ország egyik legszebb tájegységén átvezető 201 kilométert. A versenyzők a Dorottya-háza elől indultak, majd a Csiky Gergely Színház, a vasútállomás és a városliget mellett hajtottak rá a Nagykanizsára vezető 61-es főútra.

A Giro d’Italia harmadik magyarországi etapja három óra előtt öt perccel Nagykanizsán keresztül érkezett egy "rövid bemutatkozásra” Zalakarosra, ahol a profik előtti tisztelgésként a főút mellett futó bringaúton több amatőr kerekező csatlakozott a versenyzőkhöz.

mti_giro

A Giro d'Italia magyar részének harmadik etapja Kaposvárról indult

Fotó: MTI/Varga György

A már most nagy turistaforgalmú gyógyfürdőhely lakói és vendégei részére sportnapot szervezett a helyi önkormányzat, egyebek mellett a bőr- és testanalízis-vizsgálattal ismerkedhettek meg a résztvevők, egy komáromi cég pedig felfújható sporteszközök bemutatójával ösztönözte a résztvevőket az egészséges életmódra. A gyerekeket gólyalábasok és akrobaták szórakoztatták, este pedig koncert zárta a Giro-napi show műsort.

A Hévízi-tó teljesen kiürült vasárnap délután 4 órára, a fürdővendégek százai sorakoztak ez alkalommal a szurkolói pontokon, ahol a bringashow-ban gyönyörködhettek.

És mert a Giro nemcsak sportverseny, hanem a turisztikai marketinget erősítő és történelmi, kulturális értékek iránt is érdeklődést keltő esemény, a gyönyörű látványt nyújtó keszthelyi Helikon Kastélymúzeumot, a szigligeti várat, a Badacsonyt és a Tihanyi Apátságot is megmutatta a televíziók előtt ülő több száz millió nézőnek a versenyzők fölött repkedő helikopter tévés operatőre.

mti_giro

A versenyzők a kerékpáros körverseny Kaposvár és Balatonfüred közötti harmadik szakaszán Tihanynál

Fotó: MTI/Mohai Balázs

Badacsonyba 15.53-ra várták a Giro-csapatot, ám már 10 órakor megkezdődött a versenyt váró rendezvény. A korán érkező drukkerek a traktorpáholyban is jutott még hely, de gyorsan megtelt a kordonok mögött kialakított szurkolói szektor is.

Végül egy negyedik kategóriás hegyi hajrával érkezett a futam háromnegyed 5 és negyed 6 között a tihanyi révhez, majd a 71-es főútra rátérve futott be a füredi célállomásra. Ott nem volt különleges program, mert mint a Balatonfüredi Turisztika Egyesület elnökétől, Böröcz Istvántól megtudtuk, az útlezárások miatt nem lett volna hely kulturális és sportprogramok szervezésére, de a gyerekek örömére egy ügyességi feladatokat kínáló Giro-falut sikerült „felépíteni” ott is. A fürediek és vendégeik számára egyébként a Giro befutója iránti izgalom minden más élményt felülírt.

mti_giro

Tizenhat észak-balatoni településen haladt át a verseny, az út mentén volt, ahol szalmabála figurákkal várták a versenyzőket

Fotó: MTI / Mohai Balázs

Keszthely sportturizmusának kiváltképp nagy lendületet adhat az Európa második legnagyobb kerékpárversenyére történő készülődés. Nagy Bálint, a város leköszönő polgármestere (aki országgyűlési képviselőként folytatja politikai karrierjét) azt szeretné, ha Festetics György városa a balatoni kerékpáros turizmus egyik bástyája lenne. A város ezért, kiaknázva a verseny felhajtóerejét és a térség kerékpáros infrastruktúráját, a Bringára Keszthely! integrált programmal erősített rá adottságaira.

A Giro d’Italia Kaposvár és Balatonfüred között lebonyolított etapját a 17.40 perckor célba ért angol származású Mark Cavendish, az Omega Pharma versenyzője nyerte. "Hihetetlen volt az utolsó szakasz, a közönség pedig zseniális. Az emberek szeretik a kerékpársportot, a Girót és a Grande Partenzát. Megtiszteltetés volt itt lenni és nyerni" – nyilatkozta a győztes az MTI tudósítása szerint.

A magyarok közül Fetter Erik 41., Valter Attila pedig 48. lett, de a győztessel azonos idővel, míg Peák Barnabás 172. helyen ért célba 1:06 perc hátránnyal.

A 105. Giro d'Italia résztvevői a hétfői szünnap után már Szicíliában folytatják a kerékpáros körversenyt.