Zarándoklattal színesített MUISZ-közgyűlés Sevillában

Szerző: Szántó Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2023. május 24. 16:41

Ötvenöt fő részvételével kezdődött meg Sevillában a Magyar Utazási Irodák Szövetségének (MUISZ) 97. közgyűlése. A meghívottak a biztosítási piacról és a budapesti buszos turizmusról is hallhattak előadásokat, de természetesen a vendéglátó spanyol tartomány, régió és a város is bemutatkozott.

A rendezvényen elsőként Molnár Judit, a MUISZ elnöke mondott köszönetet a spanyol idegenforgalmi hivatal, a Tourespana, Andalúzia autonóm tartomány, illetve Sevilla városa turisztikai hivatalának, továbbá a város kongresszusi irodájának a meghívásért és az esemény megszervezéséért. A rendezvényt megtisztelte részvételével Somogyi Zoltán is, az UNWTO egykori főtitkár-helyettese, aki 250 kilométerre Sevillától éli nyugdíjas napjait.

 

Andalúzia élő hagyományaiba is bepillanthattunk

Fátima Blanco Villaverde, a tartomány turisztikai hivatalának képviselője köszöntőjében azt emelte ki, hogy Andalúzia olyan modern tartomány, amely élő hagyományokkal rendelkezik. Ezekbe a hagyományokba néhány perccel később magunk is bepillanthattunk, amikor megcsodáltuk az éppen az épület előtt elhaladó El Rocio zarándoklat pompás felvonulását, a díszbe öltöztetett ökrös fogatokat és a színes ruhákban pompázó andalúz szépségeket. A zarándokok nyolcvan kilométert gyalogolnak ilyenkor, pünkösd előtt néhány nappal, úti céljuk pedig az El Rocio faluban található Szűz Mária-szobor. Útközben a szekereken alszanak és reggelente közösen imádkoznak.Megtudtuk, hogy a tartományt – ahol egyébként egyebek mellett 15 Michelin-csillagos étterem található – 19 millió látogató keresi fel évente.Andalúzia a második legnagyobb és a legdélebbi spanyol autonóm régió, ahol 300 napsütéses nap, 900 kilométernyi kiváló tengerpart és 75 golfpálya található, emellett pedig még a trópusi gyümölcsök is megteremnek.

Amanda Louise Corbett, a Sevillai Turisztikai Hivatal képviselője a város és környéke gazdag turisztikai kínálatát mutatta be, kiemelve az ökoturisztikai lehetőségeket és a közel 500 történelmi épületet, valamint a változatos konferenciakapacitásokat.

A térség turisztikai infrastruktúrája is fejlett, több nemzetközi reptér működik a közelben, ezek közül a legújabb a nemrégiben átadott légikikötő Cordobában. A térség nagyvárosait és a fővárost, Madridot fejlett gyorsvasút-hálózat köti össze. A tartomány területének 32%-a védett terület, 3 nemzeti park és 80 természetvédelmi terület található itt. A szálláshely-kapacitás 450 ezer vendégágyra rúg.

muisz_kgy

Sevillában kezdetét vette a MUISZ 97. közgyűlése. A spanyol házigazdák Molnár Judit MUISZ-elnökkel (b2) és Tukacs Zsuzsával, a szövetség titkárával (b3)

Fotó: turizmus.com / Szántó Zoltán

A Sevilla Convention Bureau képviselője, Víctor Calvo de Mora a város jó nemzetközi elérhetőségét hangsúlyozta: 80 repülőtérről indulnak ide járatok, a reptér kapacitását jelenleg is bővítik, így hamarosan 10 millió utas fogadására lesz alkalmas. Emellett kiemelte a gyorsvasúti járatok üzemeltetői közötti versenyt, Sevilla jó tömegközlekedési hálózatát, valamint a 180 km-es kerékpárút-hálózatot. Elmondta, hogy a Guadalquivir folyó adottságait kihasználva akár 2000 férőhelyes hajók is képesek felhajózni ide az Atlanti-óceánról. Az is kiderült, hogy 500 évvel ezelőtt az egyik itteni dokkból indult a világ meghódítására Magellán is.

Megtudtuk azt is, hogy a rendezvényhelyszínek kínálata is gazdag a városban, itt található az egyik legnagyobb spanyolországi konferenciaközpont, de bérelhetők egykori vidéki udvarházak és paloták is a környéken. A szállodákban több mint 30 ezer ágy áll a vendégek rendelkezésére, és a fejlesztéseknek köszönhetően átadás előtt áll további 3500 ágy.

 

Felfutóban az utasbiztosítás, egész éves termék lett a vagyoni biztosíték

Az utasbiztosítási piac aktualitásairól három biztosító képviselője közösen tartott előadást. Sárközi Csilla, a Colonnade kiemelt ügyfélkapcsolati menedzsere piaci áttekintésében kiemelte, hogy a szektor bevételei csupán a magyar GDP 2,5%-át adják, ezzel még mindig alacsony a hazai penetráció mértéke európai összehasonlításban.

2019-ig nőttek az ágazat bevételei, a koronavírus-járvány alatt is csak az utasbiztosítások piacán volt radikális a visszaesés. Utána mindenki várta a fellendülést, ami el is kezdődött, de aztán kirobbant az orosz-ukrán háború – közölte a szakember. Ezzel egy évtized után, 2022. harmadik negyedévében hosszú idő után először a biztosítási ágazat veszteséges lett. Ennek oka, hogy a kárgyakoriság nagyon nőtt és a kárinfláció nagyon megugrott. A kormányzati extraprofitadó 162 milliárd forint költségvetési befizetést jelentett a biztosítók számára. Mivel az adó idén is él, ebben az évben 200 milliárdos befizetés várható a biztosítók részéről.

A 2023-as év piaci kihívásai között az extraprofitadó mellett az inflációt, az emelkedő kamatkörnyezetet, valamint a képzett munkaerő hiányát emelte ki a szakember.Nagy Róbert, a Mondial magyarországi igazgatója az utasbiztosítási piac aktualitásairól adott számot. Elmondta, hogy a magyarok 55%-a már biztosítással utazik, és folyamatosan növekszik a számuk, ráadásul egyre kevesebb az alulbiztosított utas, aki csupán bankkártyás biztosítással vagy EU-kártyával rendelkezik.

Az utasbiztosítási piac árbevétele 2022-re nagyjából elérte a 2019-es szintet, idén az első negyedévben pedig hihetetlen mértékű, 38%-os volt a növekedés. Ezért aztán bizakodó a szakma, sikerév lehet az idei – hangsúlyozta a szakember. A piac a prémium termékek felé mozdult el, a kiegészítő, bankkártyás termékeket sok biztosító kifuttatja. A Covid-fedezetre és az útlemondásra továbbra is van igény, emellett pedig egyre többen kötnek kerékpárra is biztosítást, az éves biztosítás is mindinkább népszerűbb – tudtuk meg.

muisz_kgy

Az andalúz hagyományokba is bepillanthattunk, amikor megcsodáltuk az épület előtt elhaladó El Rocio zarándoklat pompás felvonulását

Fotó: turizmus.com / Szántó Zoltán

Érdekesség ugyanakkor, hogy a magyarok közül sokkal többen és gyakrabban kényszerülnek utazásaik során orvosi ellátásra, mint a szomszédos országokban, ahol jóval kisebb az arány, ezért az országban a kárgyakoriság és az átlagköltség is növekszik.

Major László, az EUB értékesítési igazgatója a vagyonibiztosíték-piac alakulásáról számolt be. Mint elmondta, míg korábban minden évben az október és május volt a legforgalmasabb időszak, most már egész éves termékké vált a vagyoni biztosíték.

A piaci helyzetet meghatározza, hogy a hazai utazási irodák száma 2017 és 2023 között folyamatosan csökkent: 6 év alatt 225 irodával lett kevesebb az országban. A pandémia különösen a szervezőket tizedelte meg, lefeleződött a tour operatorok száma, sokan közvetítőként próbálták átvészelni a legnehezebb időszakot. A koronavírus-járvány végével voltak ugyan új irodanyitások, de nincs igazai felfutás – hangsúlyozta.

A charteres utaztatók száma az utóbbi három év alatt 15-re csökkent 22-ről. A megszűnések egy része csendes bezárás volt, kárfizetéssel alig néhány eset zárult. Ez sokkal kevesebb volt, mint amit vártunk – tette hozzá a szakember.A vagyonibiztosíték-piac három szereplővel működik, a vagyoni biztosítékok összege a MUISZ által kilobbizott „felezési szabály” 2021-es bevezetésével 375-ről 209 milliárd forintra csökkent.Nagyon sokan ugyanakkor 2021 óta pénzbeni letéttel oldják meg a vagyoni biztosítékot. Van lehetőség bankgaranciára és mindenféle kombinációra is, így manapság már minden vagyoni biztosíték egyedi termék, mondta el a szakember.

Most ugyanakkor a forgalom növekedésével párhuzamosan mindenki emeli a vagyoni biztosítékát, jelenleg 6 tour operator rendelkezik 1 milliárd forint feletti kaucióval, 21 iroda 100-500 millió közötti összegre, 93 pedig 10-100 millió közötti összegre biztosította magát.

 

A budapesti buszos turizmus jövője

A biztosítási piac aktualitásai után a buszos turizmusról tudhattunk meg többet. Jakus József, a MUISZ buszos szekciójának vezetője a budapesti turistabuszos aktualitásokról beszélt. Mint elmondta, senkinek nem javasolják már, hogy turistabusszal keresse fel a budai Várat, mivel a parkolók egy része le van zárva, emellett pedig régészeti munkák is kezdődtek a környéken. „A vár erre a szezonra is teljesen elesett” – hangsúlyozta. A Citadellán sincs előrelépés, az attrakció hiába rendelkezik 17 férőhelyes buszparkolóval a déli oldalon, ezt mégsem lehet használni.Jó hír viszont, hogy a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren június közepén átadják az új alsó parkolót, ahol nyolc nagybusznak lesz utasfelvételi hely. A Hősök terén kulturáltan ki lehet rakni az utast, de a busz nem várakozhat ott – hívta fel a figyelmet a szakember.

"Egyre nehezebb a helyzetünk Budapesten, felmerül hát a kérdés, hogy kell-e a csoportos turizmus a fővárosnak" – mondta Jakus József. Hozzátette, hogy az idén csak a folyami hajós utasokból 700 ezer vendéget várnak Budapestre.

A nehézségeket sorolva elmondta, hogy nincs elég gépkocsivezető, nincs elég busz, öregszik a géppark, nem kötnek lízingszerződést a bankok. "Rendeljetek időben buszt, mert korlátozottak a kapacitások" – hívta fel a kollégák figyelmét.

Molnár Judit végezetül elmondta, hogy november 14-én tartják meg tisztújító közgyűlésüket a Nemzeti Múzeumban, várják a jelöléseket a különböző pozíciókra. További aktualitás, hogy hamarosan frissül a MUISZ weboldala. A Magyar Turizmus Akadémiával együttműködve pedig szeptemberben és decemberben 1-1 napos tréninget szerveznek adózási, számlázási ismeretekből, kalkuláció készítéséből, melyen a MUISZ-tagoknak jelentős kedvezménnyel vehetnek részt.