Zárva az osztrák-magyar határátkelők fele az autósok előtt

Forrás: Index

 2018. október 25. 09:59

Ausztria hazánkkal szomszédos tartománya, Burgenland megtiltotta a motorok és személyautók forgalmát a két országot összekötő 60 határátkelő közül 35 helyen.

Nincs szó a határ lezárásáról a gyalog, biciklivel, mezőgazdasági járművekkel közlekedők előtt, még akár lovon is átjárható a határ – olvasható az Index.hu-n.

A hírt közlő osztrák Heute.at lap szerint a burgenlandiak azért döntöttek így, mert a forgalmat a nagyobb átkelőhelyekre akarják átirányítani. Az Ausztria keleti határain élőket a schengeni határnyitás után sok helyen zavarta a jelentős részben az ingázó, Burgenlandban dolgozó magyarok miatt megnövekedett forgalom, sok kisebb úton korábban saját hatáskörben tettek jelzőtáblákat, próbálták betontuskókkal vagy sorompókkal korlátozni az autók átkelését.

A határ továbbra is átjárható gyalog, biciklivel, mezőgazdasági járművekkel, de még akár lovon is

Fotó: Hataratkelo.hu

A rendelet nem új keletű, mostantól azonban táblák is jelzik a tiltást, és bírságot is kiszabhatnak azok megszegőire. A büntetés akár 2180 euró is lehet, ami átszámolva nagyjából 700 000 forintot jelent.

A cikk arra is kitér, hogy a bécsi szövetségi kormány hat hónappal, 2019 májusáig kiterjesztette a határellenőrzést Ausztria magyar és szlovén határszakaszára. Ezt 2015-ben vezették be újra – átmenetileg felülírva a schengeni egyezményt – a menekültválság miatt.