Ezek a hajótársaságok futottak zátonyra a pandémia miatt

Forrás: turizmus.com

 2022. március 31. 15:34

Végzetesnek bizonyult több hajótársaság számára a 2020 elején kirobbant koronavírus-járvány. A Stern összeállítása.

2020 tavaszán a koronavírus-járvánnyal együtt megkezdődött a turisztikai hajózási ágazat eddigi legnagyobb válsága – írja cikkében a német lap.

A társaságok között van a második legnagyobb brit hajózási márka, a Cruise & Maritime Voyages (CMV), amelynek anyavállalata 2020 júliusában jelentett csődöt. A hajótársaság Astor, Columbus, Magellan és Marco Polo nevű hajóit eladták bontásra. Az Astoria legutóbb Rotterdamban tartózkodott, a Vasco da Gama pedig a Mystic Cruiseshoz került, és ennek német hajózási márkája, a Nicko Cruises alatt fut.

A 49 százalékban a miami székhelyű Royal Caribbean Group, 51 százalékban pedig a spanyol székhelyű Springwater Capital tulajdonában lévő Pullmantur Cruises 2020 júniusában nyújtott be kérelmet hitelezővédelmi eljárásra. Egyelőre még van remény a vállalat megmentésére, de a társaság három hajójából – amelyek tulajdonosa a Royal Caribbean Group – kettőt, a Sovereignt és a Monarchot leselejtezték. A Horizon a legutóbb a görögországi Elefszina partjainál tartózkodott.

A Pullmantur Empress nevű hajója Palma de Mallorca partjainál 2015 októberében

Fotó: ©karsol/123rf.com

2020 decemberében az indiai Jalesh Cruises egyetlen, Karnika nevű hajóját is a bontóba száműzték a hitelezők. A cég csupán 2019 áprilisa óta működött.

A Crystal Cruises luxus hajótársaság röviddel azután állt le, hogy anyavállalata, a Genting Hong Kong idén év elején csődöt jelentett. Az anyacég két ázsiai márkája, a Dream Cruises és a Star Cruises is felszámolásra kerül.

Néhány társaság a saját elhatározásából lépett, mint például a német FTI Group. A vállalat 2020 júliusában szüntette meg hajózási üzletágát, egyetlen, Berlin névre keresztelt hajóját – amely 12 éven át az Álomhajó című televíziós sorozat „főszereplője” volt – a Dreamliner Cruises vásárolta meg, hogy luxusjachttá átépítve, Dream Goddess néven üzemeltesse.

A finn Eckero Group 2020 júliusában, 49 év után szüntette meg egyetlen hajóval üzemelő cégét, a Birka Cruisest, az amerikai Blount Small Ship Adventures pedig egy hónappal később dobta be önként a törülközőt és adta el három kis hajóját.

A lap szerint a 2022. február közepéig csődbe ment vagy önként megszűnt társaságoknak összesen 18 hajójuk volt.

Súlyosan érintette a pandémia a turisztikai céllal üzemeltetett hajókra szakosodott hajógyárakat is. A hajótársaságok ahogy tudják, halogatják a már megrendelt hajók átvételét, további hajókra nem gyakorolják opciós jogukat, és nem is rendelnek új hajókat.

A már említett Genting Hong Kong másik leányvállalata, a Németországban három hajóépítő üzemmel rendelkező MV Werften is csődöt jelentett 2022 januárjában. Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy a cég már a járvány előtt is nehézségekkel küzdött.