Zavartalan Ferihegy forgalma, az 1-es terminálról indulnak a menekítő járatok

Forrás: turizmus.com

 2022. március 05. 09:06

Teljes nyugalom tapasztalható a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren; a felfüggesztett ukrajnai és orosz járatok kivételével minden célállomásra a menetrendnek megfelelően közlekednek a légijáratok, és az utasfolyamatok is a megszokottak szerint zajlanak – közölte a Budapest Airport.

Az Ukrajna és Moldova feletti légtérzár, illetve az Oroszország feletti repülési korlátozások miatt az Ukrajnába közlekedő járatok továbbra sem érhetők el, ahogyan az orosz célállomásokra induló és onnan érkező járatok sem közlekednek – írták a közleményben.  A felfüggesztett járatok 5 ukrán és 6 orosz repülőteret érintenek, heti összesen 35 járattal. Az átrepülő járatok elkerülik Ukrajna, Moldova és Oroszország légterét, és a Románia-Bulgária-Törökország útvonalon közlekednek. A budapesti repülőtér utasai a repülőtéren a megszokott utasfolyamatokkal találkoznak; az Ukrajnában zajló konfliktus a többi városba közlekedő járatot egyáltalán nem érinti.

Hétfőtől a repülőtérre szervezett módon és csoportosan érkező menekültek nagy részét az 1. Terminálon kezelik

Fotó: Budapest Airport / Baranyi Róbert

A tájékoztatás szerint a Budapest Airport a menekülthelyzet miatt már a harcok kitörésekor felvette a kapcsolatot a Magyarországon működő nagykövetségekkel, az illetékes minisztériumokkal, hatóságokkal és segélyszervezetekkel, annak érdekében, hogy a repülőtérre érkező menekülteket megfelelő módon kezelni tudja.

Mivel az Ukrajnából érkező menekültek repülőtéren való tartózkodása, kezelése és elutaztatása speciális szabályokat és eljárásrendet igényel, a Budapest Airport a Repülőtéri Rendőri Igazgatósággal közösen kialakította azokat a folyamatokat, infrastruktúrát és ellátást, amely a menekültek számára kiszámíthatóságot, kényelmet és biztonságot nyújt, és a repülőtér normál utasforgalmát nem zavarja – írták.

Hétfőtől a repülőtérre szervezett módon és csoportosan érkező menekültek nagy részét az 1. Terminálon kezelik. Az elmúlt öt nap alatt összesen 21 járattal több mint négyezer Ukrajnából érkezett menekült utazott el az 1. Terminálról, a nagykövetségekkel közös szervezésben, többek között Indiába, Marokkóba, Ecuadorba és Izraelbe.

A Budapest Airport minden utas számára ételt és italt biztosít a várakozási idő alatt, továbbá szükség esetén, több mint 70 saját önkéntese révén segíti a repülőtéren való tartózkodásukat és gördülékeny ellátásukat.

A menekültek számára ételt és italt is biztosítanak a repülőtéren a várakozási idő alatt

Fotó: Budapest Airport / Baranyi Róbert

A nem csoportosan vagy szervezett módon, egyénileg érkező és Budapestről kereskedelmi járatokkal elutazni kívánó menekültek – jellemzően családok, egyének vagy párok – a megszokott módon a 2. Terminálról indulnak, ahol a Budapest Airport önkéntes és terminálinformációs kollégái, valamint a repülőtéri rendőrök nyújtanak számukra támogatást.

A Budapest Airport ezenkívül adománygyűjtést is indított, pénzadományt a terminálépületekben kihelyezett perselyeknél van lehetőség adni, míg tárgyi adományokat az erre a célra kijelölt helyszínen lehet leadni. A repülőtér-üzemeltető a pénzbeli és a tárgyi adományokat is az Ökumenikus Segélyszervezeten keresztül juttatja el a rászoruló menekülteknek.

Emellett az üzemeltető a repülőtéren étkezési utalványokat oszt a háború elől menekülő minden embernek, a tervek szerint március végéig.