Zenei utazás fjordok és erődök között

Forrás: turizmus.com

 2017. június 08. 11:56

Nyáron naponta több tízezren látogatnak Norvégia dél-nyugati part menti sávjába, hogy a legkülönbözőbb műfajokba tegyenek egy kis zenei utazást a fjordok között. Ilyenkor ugyanis egymást érik a zenei fesztiválok.

Ezek a rendezvények nem igényelnek különösebb beruházást, inkább szabad teret, amiben bővében van Norvégia és nyáron kellemes az idő is. Természetesen a legszebb fekvésű városok és a látványos tengerparti öblök adják a szép díszletet a különféle zenei programokhoz. Bergenhus középkori vára naponta 9000 látogatót fogad, hogy az ide látogatók meghallgassanak olyan sztárokat, mint a Pet Shop Bpoys vagy Liam Gallagher, Zara Larsson, no meg a jó öreg Brian Ferry.  A Mountain Fest június 14 és 17. között várja a fesztiválrajongókat.

Nemcsak a magyar turizmus lát tehát fantáziát a fesztiválokban, hanem az északi országok is. A nyár folyamán ellátogat Norvégiába Sting, Robin Williams és Håkan Hellström, valamint Marcus & Martinus.

Július 20-22. között, Nordfjordeidben rendezik a Music Festival Malakoffot, az idén immár 15. alkalommal. Minden évben 20 ezer fiatal és idősebb pop és indie rajongó érkezik ide, hogy meghallgassa kedvenceit. A jazz rajongók leginkább a Molde Jazzt várják: idén július 17 és 22. között lépnek színpadra a nagy kedvencek.

Nordfjordeidben a Music Festival Malakoffot július 20-22. között rendezik

 

Afféle Jugend Fest zajlik Ålesundban, augusztus 18-19. között. A popzenét idén Kygo norvég, a holland techno legenda Tiësto és a svéd Galantis képviseli, de  a mamák sem maradnak kedvenc nélkül: Ronan Keating is színpadra lép, jegyzi meg kissé ironikusan a vagabond.se.

Ma már nemcsak műfajok, hanem korosztályok szerint is rendeznek fesztiválokat, külön a tinédzsereknek és a felnőtteknek is, különböző komfortfokozatú szállásokkal, sátorhelyekkel és kempingekkel. A fesztiválozó turisták egyébként sok pénzt hagynak a rendező városok – no meg a koncertszervezők – kasszájában, és ma már a hulladékkezelés és a környezetvédelem is jó előre felkészül a zajos bulikra.