Zenés rocktörténeti élménytúrával újít a Cityrama

Szerző: Szerdahelyi Krisztina

Forrás: turizmus.com

 2021. szeptember 03. 17:55

A magyar rockzenei élet legendás alakjait és helyszíneit felidéző tematikus városnéző programot a hazai közönségnek szánja a Cityrama csapata. Ott voltunk az új program sajtóbejárásán.

A magyar piacon egyedülálló tematikájú Rock City Tour ismert és kevésbé ismert zenekari történeken keresztül avatja be a közönséget a vasfüggöny mögötti hazai könnyűzenei élet kulisszatitkaiba, miközben a korabeli politikai, kulturális és társadalmi életbe is bepillantást enged. A három és fél órás, hangfelvételekkel és élő gitárzenével kísért buszos program ötletgazdája és idegenvezetője Gencsi Attila.

Angyalföldről indul a túra, a magyar Jimmy Hendrixként emlegetett zseniális gitáros, Radics Béla szobrától, az ő tragikus sorsán keresztül a Kádár-korszak kirekesztő kultúrpolitikájából is ízelítőt kapnak a látogatók.

Radics Béla angyalföldi szobrától indul a túra

Fotó: turizmus.com

A következő állomás az újlipótvárosi Radnóti Miklós Művelődési Központban (RaM Colosseum) kialakított Rockmúzeum, Európa legnagyobb rocktematikájú tárgyi gyűjteménye. Itt kultikus hangszerek, színpadi ruhák, dalszöveg-kéziratok, plakátok, színpadtechnikai berendezések és egyéb, kuriózumnak számító tárgyak – pl. Elvis Presley órája vagy Komár László arany fellépőcipője – rajzolják meg a korszakot, a sztorizós tárlatvezetés után pedig akár énektudásukat is megcsillanthatják a résztvevők.

Innen irány Buda, Európa egykori legszebb koncert-szórakozóhelye, a legendás Ifjúsági Park (a mai Várkert Bazár), ahol akár tízezren is buliztak egyszerre, sőt még a környező fákon is lógtak a koncertről kiszoruló fiatalok. A program következő helyszíne a magyar Woodstock, vagyis a Tabán, itt Gencsi Attila egy akusztikus dallal idézi meg a legendás LGT-koncertek és a magyar hippikorszak szellemét.

A Tabánban Gencsi Attila egy akusztikus dallal idézi meg a magyar hippikorszak szellemét

Fotó: turizmus.com

A rocktúra a Kádár-korszak meghatározó és besorolhatatlan zenésze, a költészetet a popzenével ötvöző Cseh Tamás Gellért téri szobránál ér véget, hogyan másként, mint a Budapest című Cseh–Bereményi-szerzeménnyel.

A külföldiek beutaztatására szakosodott Cityrama Utazási Iroda a szeptember 18-án induló, kéthetenként szombat délutánra tervezett élménytúrával a vidéki és a budapesti közönséget, a fiatalabb és az idősebb generációt egyaránt szeretné megszólítani.

A buszban is előkerült a gitár

Fotó: turizmus.com

Erdei Bálint, az utazásszervező cég ügyvezetője az új túraútvonal csütörtöki sajtóbejárásán elmondta, hogy a pandémia okozta légüres térben több belföldieknek szóló programost is kidolgoztak. Ezek egyike a magyar rockhőskor nagyjainak emléket állító Rock City Tour, amelyet idén még bevezető áron és akár SZÉP-kártyával is megvásárolhatnak az érdeklődők.