Zero waste: hulladékmentes járatot indított a Qantas

Forrás: turizmus.com

 2019. május 15. 14:28

Ausztrália nemzeti légitársasága elindította az első olyan kereskedelmi járatát, amely csak újrahasznosítható hulladékot termel.

A Qantas Sydney–Adelaide járatán minden csésze vagy akár élelmiszer-hulladék komposztálva lesz, illetve újra felhasználják. Sok tárgy eleve újrahasznosított anyagból készül.

Nagy jelentőségű lépésről van szó, hiszen egy év alatt a Qantas és a Jetstar jelenleg annyi hulladékot termel, amennyi 80 teljesen megrakott Boeing 747 Jumbo súlya – mondta az ausztrál légitársaság igazgató tanácsának elnöke, David Andrew a járat premierjén. „Azt szeretnénk, hogy az ügyfelek a zero waste szeméttermelés mellett ugyanolyan szintű szolgáltatásban részesülnének, mint eddig. A titok abban rejlik, hogy az új ételtartók, a tányérok vagy az evőeszközök magokból, cukornádból vagy növényi keményítőből készülnek, tehát teljes mértékben újra hasznosíthatók.”

Tavaly a Qantas indította el a világ első bioüzemanyag járatát

Fotó: pexels.com

„Évek óta, nap mint nap tapasztaljuk, hogy mennyi hulladékot termel a repülés, márpedig nem jó egy olyan iparágban dolgozni, amely nem túl környezetbarát. Sajnos még ma is kevés olyan kellékkel dolgozunk, amelyet többször is alkalmazni tudnánk” – jegyezte meg Maddie Rowcliff légiutas-kísérő a Sydney Morning Herald-nak.

A légitársaság évente 100 millió egyszer használatos műanyag tárgyat – köztük 45 millió poharat, 30 millió evőeszközt, 21 millió kávés csészét és négy millió fejtámlahuzatot – igényelt, legalábbis eddig, ami elképesztően nagy mennyiség. Ezt a gyakorlatot 2020 végéig szeretnék megszüntetni.

A Qantas eddig sem csupán szavakban tette le a voksot a környezetbarát repülés mellett: tavaly ők indították el a világ első bioüzemanyag járatát az Egyesült Államok és Ausztrália között – számol be cikkében a Travel and Leisure.