Zikavírus – közelebbről

Forrás: turizmus.com

 2016. február 09. 13:32

Sárdi Rezső, a HAVAS Creative Tours magyarországi marketing képviselője tájékoztatása szerint egyre több Brazíliába illetve Dél-Amerikába utazó érdeklődik a zikavírusos fertőzéssel kapcsolatban.

A zikavírust szúnyogok terjesztik, illetve szexuális úton is terjedhet. Minden ötödik fertőzött személy közül általában egynél jelentkeznek a fertőzés jelei, amelyek enyhék: elsősorban alacsony láz, rossz közérzet, kötőhártya gyulladás és kiütések a fő jellemzői. A betegség ellen nincs még védőoltás és általában egy hét alatt magától gyógyulnak a fertőzöttek. Nyugalom, sok folyadék fogyasztása és lázcsillapító az egyetlen orvosság a szimptómák enyhítésére. Gyógyszerek közül elsősorban az acetaminophen (Tylenol®) ajánlott a láz és fájdalom enyhítésére, amely mindenhol kapható. A aszpirin és non-szteroid gyulladás gátlók  alkalmazását nem javasolják.

Egyedül a várandós anyák tartoznak a veszélyeztettek közé, miután a zikavírussal fertőzöttek, komoly agyi problémákkal születő gyermeket hozhatnak világra. A mikrókefália (kisfejűség) súlyos következményekkel járhat a születendő gyermek esetében.

A szúnyogok elsősorban poshadt vizet tartalmazó edényekben, mocsaras területeken rakják le petéiket és nappal csípik meg áldozataikat.

Jelenleg Dél- és Közép-Amerika, a Karib-szigetek, valamint Mikronézia 29 országában és a Zöld-foki szigeteken diagnosztizáltak nagyobb számban zikavírus-fertőzést. Természetesen ez a szám napról napra változik. Előfordulása eddig nem befolyásolta az érintett országok turizmusát tekintettel arra, hogy egy jelentéktelen fertőzésről van szó. Az utazóknak a szokásos szúnyogok elleni védekezési módokat ajánlják a megelőzésre, mint hosszú ujjú felsőrész és nadrág valamint zokni viselete, szúnyogriasztó krémek és sprayk, valamint szúnyogháló használata javasolt. A szúnyogok irtása azonban a fő teendő: Brazíliában – ahol George Hilton sportminiszter a napokban kiadott tájékoztatója szerint az olimpiai játékok megvalósítását a zikavírus megjelenése nem befolyásolja – több mint 220 ezer ember foglalkozik irtásukkal és a fertőzés megállításával.