Zöldfolyosó és kerékpárút jön létre Dél-Pesten

Forrás: turizmus.com

 2021. március 12. 11:50

Schneller Domonkos, a miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztésének végrehajtásáért felelős helyettes államtitkár a Facebookon jelentette be, hogy új kerékpárút és úgynevezett zöldfolyosó jöhet létre több dél-pesti kerület érintésével.

A bejegyzésből kiderül, hogy Schneller Borbély Lénárd polgármester meghívására Csepelen járt, ahol a polgármesterrel közösen bejárták kerékpáron a Dél-pesti zöldfolyosó és kerékpárút csepeli szakaszát.

„Ez az a kerékpáros fejlesztés, amely még 2016-ban indult el a Fővárosi Önkormányzat, a Csepeli Önkormányzat, Soroksár Önkormányzata, és a XVIII. kerületi önkormányzat közös Európai Uniós projektjeként. S ez az a beruházás – melyet sokak meglepetésére – a Városháza új vezetése 2020 júniusában leállított" – olvasható a bejegyzésben.

 

„Mivel azonban mind a három érintett önkormányzat, azaz Csepel, Soroksár és a XVIII. kerület egyaránt képviselő-testületi határozatot fogadott el, amelyben a Városháza kihátrálásra ellenére is fontosnak és szükségesnek tartja ezt a beruházást, így az európai uniós források tervezése során sikerült a beruházás megvalósításához szükséges pénzt betervezni.

A Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (az úgynevezett RRF) forrásaiból 14 milliárd forintot szán a kormány egy olyan beruházásra, amely a Csepelt a XVIII. kerülettel összekötő kerékpárúton kívül futópályát, kültéri fitnesz-parkot, gyermekjátszóteret, valamint egy több mint tíz kilométer hosszú vonalas, azaz keskeny, de hosszú, zöld parkot hozna létre az évtizedek óta használaton kívüli úgynevezett „nagy Burma" iparvágány helyén" – ismerteti a fejlesztés lényegét a politikus.

A nagy-Burma vasútról itt olvashatnak részletesebben, ez a videó pedig az egykori vasútvonal mai állapotát mutatja be.

A bejegyzésből az is kiderül, hogy a fentiek mellett a projekt tartalmazza a régóta várt gyalogos- kerékpáros hidat Csepel és a soroksári Molnár-sziget között.