Zsófia – Krasznahorka úrnője

Forrás: turizmus.com

 2016. június 06. 18:17

Június 10-től különleges kiállítás látható a betléri Andrássy-kastélyban. A Zsófia – Krasznahorka úrnője című tárlat bemutatja az érdekes történelmi személyiség életét és korát, de a krasznahorkai vár altemplomában feltárt mumifikálódott holttestét is.

Andrássyné Serédy Zsófia, Krasznahorka várúrnője és I. Andrássy István kuruc generális feleségének története régóta ejti ámulatba a betléri kastély és Krasznahorka vára látogatóit. Jókai Mór A lőcsei fehér asszony című híres regényéből ismert romantikus történet mellett Serédy Zsófia bárónő sorsának népszerűségét tovább növeli „csodás“ úton megmaradt holtteste is.

A kiállítás bemutatja az utolsó rendi felkelés idejét, a betléri kastély és a krasznahorkai vár egyedülálló gyűjteményét, közülük kiemelkedik Zsófia gazdagon díszített késő reneszánsz szekrénye és annak eredeti tartalma a 17. századból, amely valószínűleg II. Rákóczi Ferenc ajándékaként került a várba. A tárlat bemutatja a híres holttest, a „krasznahorkai múmia“ kutatása során szerzett eredményeket is, olyan információkat például, hogy mikor hunyt el Serédy Zsófia és mi volt halálának oka, de sor kerül arcának rekonstrukciójára is.

A szeptember 18-ig látható kiállításnak az egész nyár folyamán számos kísérőrendezvénye lesz:  szakmai előadások sorozata, a gyerekeknek alkotóműhelyek, augusztus 20-án pedig Serédy Zsófia és I. Andrássy István barokk lakodalma és barokk népünnepély.