Zuhanórepülésben a Ryanair

Forrás: Portfolio

 2013. szeptember 04. 18:14

Hatalmas zuhanást szenvedtek el a szerdai kereskedésben a Ryanair részvényei azt követően, hogy az ír diszkont légitársaság profit warninggal lepte meg befektetőit.

A részvények jelenleg 13%-os mínuszban járnak az ír tőzsdén és magukkal rántották az egész szektort, már az easyJet is közel 8%-os esésnél jár - írta a Portfolio.hu.

Elmaradhat a menedzsment várakozásaitól a Ryanair idei profitja, amit a gyengén alakuló foglalásokkal indokolt a társaság, valamint azzal, hogy az erős verseny nyomást gyakorolhat a jövőben a jegyárakra. A vállalat az idei évre 570 millió és 600 millió euró közötti nettó eredményt célzott meg, most a vezetőség arra számít, hogy a sáv alsó határát érik el. Ha pedig a jegyárak tovább csökkennek, abban az esetben a megcélzott sávot sem éri el az éves profit.

Az elemzők 650 millió eurós profitra számítottak a március végén záruló évben a Bloomberg konszenzusa szerint. A Ryanair csupán egy hónapja közölte az idei évre megfogalmazott várakozását, így elemzők szerint különösen negatív, hogy már most rontott a prognózisain.

A Ryanair árfolyama zuhanásba kapcsolt a profit warningot követően, a társaság részvényei 15%-os mínuszban is jártak ma az ír tőzsdén, jelenleg 13%-os csökkenést mutatnak. Ez 2009 óta a legnagyobb napi esés a Ryanair részvényeiben.

A Ryanair esése magával rántotta ma az egész szektort, az easyJet részvényei 7,5%-os mínusznál tartanak. Nem csak a diszkont légitársaságok esnek, hanem a hagyományos légitársaságok részvényei is mélyrepülésbe kezdtek: a Lufthansa 3,5%-os, az IAG 4,3%-os mínuszban tartózkodik.

A Ryanair mai bejelentése kifejezetten negatív üzenetet hordoz, főként hogy a társaság kapacitásbővítéseket tervez és a kulcsfontosságú útvonalakon erős az árverseny - nyilatkozta az Investec Securities szakértője a Bloombergnek. Az RBC Capital Markets elemzője hozzátette, hogy a Ryanair rendszerint a saját várakozásait felülteljesítő számokat közöl, így különösen érzékenyen reagáltak a befektetők a mai profit warningra.

A szektorban komoly reorganizáció folyik. A nagy európai légitársaságok, mint az Air France-KLM, a Lufthansa, vagy a British Airways és az Iberia egyesülésével létrejött International Consolidated Airlines is átszervezik veszteséges rövid távú járataikat. A német és a francia légitársaság olcsó jegyekkel támadnak, az IAG pedig a cégcsoportba tartozó diszkont légitársaságát, a Vuelinget támogatja meg flottabővítéssel.

 

A Ryanair vezérigazgatója, Michael O'Leary ma azt közölte, hogy kapacitáscsökkentésekkel készül a téli szezonra, agresszív értékesítési politikával és alacsony árakkal, elsősorban az Egyesült Királyságban, Skandináviában, Spanyolországban és Írországban. Hozzátette, hogy a kilátások rontásának fő oka az árverseny, a kapacitásbővítések és a devizaárfolyam-változások kedvezőtlen hatásai.

A Ryanair értékeltsége az árfolyam mai zuhanásának köszönhetően a hosszabb távú átlagra esett vissza. A profit warning hatására azonban az elemzők is csökkenteni fogják várakozásaikat, ami emelni fogja az értékeltségi szintet.
A Ryanair 12 havi előretekintő P/E rátája jelenleg 12,4-szeres a mai árfolyamzuhanást követően, amivel a másik nagy európai diszkont légitársaságnak, az easyJetnek közel megfelelő árazási szinten forognak a részvények.