Miért pont Ecuador a világ egyik legsokszínűbb országa?

Forrás: turizmus.com

 2024. május 02. 16:32

Ecuador, a világ egyik legsokszínűbb országa Dél-Amerika északnyugati részén található. Az ország nevét az Egyenlítőről kapta, mely átszeli. Most Mariela Salguero, az Ecuadori Külszolgálat Minisztere kalauzol el az országba.

Ecuador nemcsak egyszeri látogatásra szánt úti cél, hiszen négy régiója tulajdonképpen olyan, mintha négy országot fedezhetnénk fel egy államon belül. A négyből három a szárazföldön fekszik, de Ecuadorhoz tartozik a parttól nagyjából 1000 kilométerre fekvő Galápagos-szigetek is.

ecuador_kepek

Ecuador négy régiója tulajdonképpen olyan, mintha négy országot fedezhetnénk fel egy államon belül

Fotó: Balázs Szabó Photography

Ecuador, a természet szerelmeseinek paradicsoma, bolygónk egyik legváltozatosabb élővilágú országa: több, mint 4500 orchidea, és 1640 madárfajjal büszkélkedhet, de különleges bálnákat, teknősöket is megfigyelhetünk az országban. Emellett kultúrája egészen régre, 8000 évvel ezelőttre nyúlik vissza, így a történelmi emlékeket kutató turistáknak is bőven van mit kínálnia. Összesen 4 UNESCO világörökségi helyszínnel – Quito városa, Cuenca, a Galápagos Nemzeti Park és a Sangam Nemzeti Park – büszkélkedhetnek.

ecuador_kepek

Az ország összesen 4 UNESCO világörökségi helyszínnel büszkélkedhet.

Fotó: Balázs Szabó Photography

Akik kalandosabb utazásra vágynak, azok evezhetnek, kajakozhatnak Amazónia folyóin; hegyet és sziklát mászhatnak, túrázhatnak és kerékpározhatnak az Andokban és környékén, a Csendes-óceán partvidékén pedig a búvárkodásnak, szörfözésnek hódolhatnak.

Ecuador egyik turisztikai vonzereje az ökoturizmusba vetett elkötelezettségében rejlik, figyelnek arra, hogy a természeti értékek ne csak turistalátványosságok legyenek, de a turizmus fenntarthatóságával biztosítsák ezek további jövőjét. Ecuador elkötelezett amellett, hogy megőrizze természeti örökségét a következő generációk számára, így folyamatosan csökkenti ökológiai lábnyomát, többek között fenntartható utazási alternatívákkal, a dzsungelbe épített faházakkal és az alacsonyabban fekvő, hegyvidéki területek erdőtelepítési programjával.

ecuador_kepek

A turisták hegyet és sziklát mászhatnak, túrázhatnak és kerékpározhatnak az Andokban és környékén

Fotó: Balázs Szabó Photography

De van még valami, ami Ecuadort igazán különlegessé teszi: gasztronómiája, melyben több kultúra ízei keverednek. Az őslakosok története, akik évszázadok óta művelik a földeket csakúgy megtalálhatóak az ecuadori ételekben, mint a telepeseké, akik új gasztronómiai technikákat hoztak magukkal. Így válik az ecuadori konyha sokszínűvé, ahol merész ízek fonódnak össze friss, helyi hozzávalókkal. A parti garnélarák, az andoki burgonyaleves, illetve a Maito, egy egzotikus halétel az Amazóniából mind olyan fogások, amiket érdemes megkóstolni.

ecuador_kepek

Akik kalandosabb utazásra vágynak, azok evezhetnek, kajakozhatnak Amazónia folyóin

Fotó: Balázs Szabó Photography

Ne feledkezzünk meg a Galápagos-szigetekről sem, Ecuador természeti gyöngyszeméről. Ezek a szigetek az evolúció élő laboratóriumai, ahol a Föld legfurcsább és legcsodálatosabb lényei élnek háborítatlanul. Az óriásteknősöktől a kristálytiszta vizekbe merülő pingvinekig a Galápagos-szigetek igazi különlegességeket kínál a vadon élő állatok szerelmeseinek.

Érdemes tehát többször visszatérni és felfedezni mind a négy régiót, a lenyűgöző Galápagos-szigetektől a tengerparton elterülő homokos strandokon és a Csendes-óceánon át az Andok lenyűgöző vulkánjaiig és Amazónia titokzatosságáig.

Ecuadorról és négy régiójáról részletesebben korábbi cikkünkben is olvashatnak.